Jorma Melleri

Juoruja tv-maailman huipulta

  • Juoruja tv-maailman huipulta

Jorma Sairanen kirjoittaa itsestään: "Tiedän, että modernisoin suomalaista televisiotarjontaa enemmän kuin kukaan muu yksittäinen ihminen." (Jorma Sairanen & Kalle Kinnunen: Daddy Cool - Kolme vuosikymmentä televisiomaailman huipulla, Teos 2017).

Sairanen oli perustamassa Nelosta ja toimi sen kanavajohtajana 1990-luvun lopussa. Elämäntyönsä hän teki MTV:n ohjelmajohtajana, mistä jäi eläkkeelle pari vuotta sitten. Hän valitsi viihdeohjelmia, rahoitti elokuvia ja osti suurimmat sarjat.

Sairasen juuri julkaistut muistelmat jättävät ristiriitaisen olon. Sairasta mainostetaan miehenä, joka toi pehmopornon (Emmanuelle) ja kauhun televisioon. Nyt tämä tv-tarjonnan modernisointi onkin mennyt niin pitkälle, että eläkeläinen Sairanen voi kauhistella ohjelmien tasoa: laatu heikkenee, ohjelmat huononevat entisestään ja television kultakausi jäi viime vuosikymmenelle.

Ristiriitainen olo tulee myös, kun lukee Sairasen juoruja kollegoistaan ja yhteistyökumppaneistaan, viihteen tähtitaivaan suuruuksista. Hän leimaa monet tähdet ahneiksi paskiaisiksi, kuten Aki Kaurismäen (helvetin rahanahne), Pirkka-Pekka Peteliuksen (alan ahnein tuottaja), Spede Pasasen (estoinen ja yksinäinen), Aku Louhimiehen (ahne ja tiukka), Renny Harlinin (rahanahne Renska).

Ulkopuolisen näkökulmasta kyse oli usein kuitenkin melko tavanomaisesta kaupankäynnistä. Ostaja haluaa ostaa halvalla, myyjä yrittää myydä kalliilla. Samalla kun Sairanen yritti ostaa ohjelmia mahdollisimman halvalla, hän moitiskelee esimerkiksi Pasasta ja Peteliusta siitä, että laatu kärsi halvasta tuotannosta.

Sairanen kirjoittaa, että hän ei halunnut liittyä hyvä veli -kerhoihin, Zoomin kaltaisiin kaveriporukoihin, koska olisi joutunut liian läheisiin tekemisiin niiden kanssa joilta ohjelmia tilaa. Hetkeä myöhemmin hän kuitenkin kehuskelee kavereillaan, kuten Juha Tynkkynen, Saku Tuominen, Markus Selin, Joonas Hytönen ja Jussi Parviainen, joilta hän jatkuvasti osti ohjelmia.

Yleisradiota ja sen työntekijöitä Sairanen ei kirjan perusteella arvosta. Onkin yllättävää, että hän eläkkeelle jäätyään otti yhteyttä Ylen toimitusjohtajaan Lauri Kiviseen, tarjosi konsulttiapua ja itseään selvitysmieheksi Ylen ja kaupallisen median ristiriitoihin.

Kun hommasta ei tullut mitään, Sairanen loukkaantui ja nimeää syntipukiksi Atte Jääskeläisen, joka kuulemma käytännössä johtaa koko Yleä. Jääskeläistä Sairanen nimittelee Ylen keisariksi ja alan häikäilemättömimmäksi peluriksi, suurvisiiriksi: "En ole kuullut kenestäkään, joka haluaisi viettää vapaaehtoisesti hänen kanssaan iltaa."

Sairasen juoruilla ei liene kovin suurta yhteiskunnallista merkitystä, mutta onneksi hän puuttuu myös tärkeisiin asioihin, kuten tanssinopettaja Helena Ahti-Hallbergin rintoihin. Sairanen kumoaa Ahti-Hallbergia sapettavan yleisen harhaluulon, että hänen rintansa olisivat duunatut. "Tämä väärä käsitys on sinänsä ymmärrettävä. Hän ei rintojaan peitellyt esiintyessään."

Jorma Sairanen on eräänlainen myöhäishipsteri, joka pukeutuu hyvin ja tyylikkäästi. Takakireäksi juppipojaksikin hän itsensä määrittelee. Hän on ristiriitojen mies, joka osti tv-viihdettä Suomesta ja maailmalta, mutta ei edes katsonut ostamiaan ohjelmia.

Viihdemies Sairanen ei ole suuri tv-viihteen ystävä. Hänen mielestään tv-johtajaksi soveltuukin parhaiten ihminen, joka itse ei niin hirveästi televisiosta perusta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Olikossulla harvinaisen asentteellinen ote, olet Jääskeläisen miehiä?

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

Hilkka, en ole kenenkään miehiä vaan vapaa kuin taivaan lintu.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Kirjotin väärin, piti muotoilemani kysymys muothoon, olekkossie Jääsleäisen miehiä, en viitti korjata, ko vastsit jo, kiitos ja sori muotoilu nuin töykeäksi, itte sitä ihminen tietää!

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

No problem, eikös teksti ole melko neutraalia kirjan esittelyä.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #4

Onse varhmaan, mie vain kuuntelin radioista tuon kirjottajan haastattelun en ees ole lukenu itte kirjaa ja mutta ja ehkä just siksi tuli semmonen oloko sanoin.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Televisiomaailman vaikuttajina Jorma Sairasen tekstissä vilahtelee: "Lauri Kivinen, Atte Jääskeläinen, Jorma Sairanen, Juha Tynkkynen, Saku Tuominen, Markus Selin, Joonas Hytönen, Jussi Parviainen..."

Ohjelmien taso on karmea totuus. Jorma Sairanen puhuu myös hyvistä veljistä, joiden seuraan hän ei halunnut mennä. Mutta pahus, kun niitä ei piiloonkaan pääse.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa