Jorma Melleri

Maailman kylmin pääkaupunki

 • Ulaan Baatar saasteiden keskellä.
  Ulaan Baatar saasteiden keskellä.
 • Parlamentti.
  Parlamentti.
 • Tšingis-kaanin aukio.
  Tšingis-kaanin aukio.
 • Modernia Ulaan Baataria.
  Modernia Ulaan Baataria.
 • Liikenneruuhka.
  Liikenneruuhka.
 • State department store.
  State department store.
 • Nuoria naisia Ulaan Baatarissa.
  Nuoria naisia Ulaan Baatarissa.
 • Pieni ooppera tornitalon varjossa.
  Pieni ooppera tornitalon varjossa.
 • Kurkkulaulua hevosenpääviulun säestyksellä.
  Kurkkulaulua hevosenpääviulun säestyksellä.
 • Buddhalainen luostari keskellä kaupunkia.
  Buddhalainen luostari keskellä kaupunkia.
 • Tšingis-kaani, 50 metriä korkea.
  Tšingis-kaani, 50 metriä korkea.
 • Maailman kylmin pääkaupunki
 • Gorkhi-Tereljin kansallispuistossa.
  Gorkhi-Tereljin kansallispuistossa.
 • Mongoliaa ilmasta.
  Mongoliaa ilmasta.
 • Jurtta kansallispuistossa.
  Jurtta kansallispuistossa.
 • Aurinko laskee.
  Aurinko laskee.

Itä-Aasiassa sijaitsevan Mongolian pääkaupunki Ulaan Baatar (Ulan Bator) on maailman kylmin pääkaupunki. Mongolia on myös maailman harvimmin asuttu valtio ja pinta-alaltaan maailman toiseksi suurin sisämaavaltio. Erikoinen, superlatiivien maa.

Vietin Ulaan Baatarissa ja sen liepeillä juuri viikon (4.-11.11.). Lensin Helsingistä Moskovan kautta Ulaan Baatariin. Lento Moskovasta kesti vain kuutisen tuntia.

Mongoliassa on yli kolme miljoonaa asukasta, joista pääkaupungissa asuu toista miljoona ihmistä. Kun saapuu Tšingis-kaanin lentoasemalle, ensi vaikutelma on kuin olisi tullut johonkin Euroopan pieneen sosialistimaahan muutama kymmenen vuotta sitten.

Vaikutelma vahvistuu, kun saapuu kaupunkiin. Vanhat kerrostalot ovat tuttua Stalinin ajan tyyliä. Nenään pistävät ikävät hajut: hiilen käyttö lämmitykseen aiheuttaa saasteongelmia. Ulaan Baatarin yllä leijuu sankka saastepilvi.

Pienellä Mongolialla on vain kaksi rajanaapuria, Kiina ja Venäjä. Mongolia yrittää ottaa kaiken hyödyn suurista naapureistaan. Pienellä ei ole varaa ryppyillä. Mongolialla onkin hyvät suhteet naapureihinsa.

Ulaan Baatarin keskusta on vilkas paikka. Autoja on niin paljon liikenteessä, että jalankulkija ei tahdo sekaan mahtua. Autoilija on myös katujen kuningas. Jalankulkija saa olla varuillaan.

Autokanta on yllättävän uutta. Japanilaiset ja eteläkorealaiset automerkit hallitsevat. Silmään pistää, että ratti on usein oikealla puolella päin vastoin kuin meillä, vaikka Mongoliassa on oikeanpuoleinen liikenne.

Ulaan Baatarin ydinkeskustaa hallitsee Tšingis-kaanin valtava aukio, jonka laidalla on parlamenttitalo ja uudenaikaisia toimistorakennuksia. Kaikesta huomaa, että mongolit ovat ylpeitä historiastaan. Tšingis-kaanin patsaita ja kuvia on paljon.

Patsaista tyrmäävin on vähän pääkaupungin ulkopuolella keskellä ei mitään oleva 50 metriä korkea ratsastajapatsas, jonka korkeuksiin pääsee hissillä ihailemaan laajaa lakeutta.

Tšingis-kaani rakensi 1200-luvulla imperiumin, joka ulottui aina Eurooppaan saakka. Viimeinen suurkaani, Kublai-kaani, hallitsi valtakuntaa, joka lienee ollut kaikkien aikojen laajin imperiumi, jos merialueita ei oteta lukuun. Se ulottui Koreasta Unkariin ja Siperiasta Pohjois-Intiaan.

Ulaan Baatar on melko nykyaikainen kaupunki, mutta Mongolian sielu on maaseudulla. Kolmasosa väestöstä on edelleen paimentolaisia, jotka jurttineen kiertävät paikasta toiseen.

Minullakin oli mahdollisuus yöpyä jurtassa Gorkhi-Tereljin kansallispuistossa. Vaikka yöllä oli pakkasta reilusti yli kymmenen astetta, jurtassa tarkeni hyvin. Pökköä piti panna pesään pari-kolme kertaa yön aikana.

Mongolia on painijoiden, hevosten, jurttien, kotkametsästäjien, tammanmaidon, kurkkulaulun ja hevosenpääviulujen maa. Jos haluat erilaisia elämyksiä, mene Mongoliaan.

 

(Kirjoitus on julkaistu Järviseudun Sanomissa 18.11.2015)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Tapani Lahnakoski

Paljonko reissu maksoi?

Oliko pääkaupungin ympärillä iso slummi? Ville Haapasalo kertoi reissuohjelmassaan, että se on syntynyt hiljan, kun paimentolaisten karjat paleltuivat laitumille ja piti lähteä kerjuulle pääkaupunkiin. Sellaista ilmastonmuutosta siellä.

Mongolia näyttää olevan myös lumileopardien metsästäjien maa. Vuorailevat ravintolan seinätkin niiden taljoilla.

Saattaa se hyvinkin olla kylmin pääkaupunkin ja lämpötilan vuodenaikavaihtelut ovat varmaan myös ihan huippua.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa