Jorma Melleri

Kahden pääministerin Veteli

  • Kahden pääministerin Veteli
  • Kahden pääministerin Veteli
  • Kahden pääministerin Veteli
  • Kalliojärven entinen koulu
    Kalliojärven entinen koulu
  • Rajaseudun Saluuna
    Rajaseudun Saluuna
  • Kahden pääministerin Veteli

Havahduin eräänä päivänä siihen, että vanhan kotikyläni, Lappajärven Itäkylän, naapurikylissä on syntynyt peräti kaksi Suomen pääministeriä. Vetelin Kalliojärvellä syntyi Juha Sipilä ja Esko Aho puolestaan näki päivänvalon ensi kerran Räyringissä.

Kalliojärvi ja Räyrinki ovat tuttuja paikkoja jo poikavuosilta. Pitkään jopa kuvittelin, että Kalliojärvi on osa Lappajärveä. Poikavuosien jälkeen en ole Räyringissä ja Kalliojärvellä käynyt, joten oli korkea aika tehdä kulttuurimatka kyliin.

Ajoin viime viikolla Lapualta Kauhavan, Kortesjärven ja Evijärven kautta ensin Räyrinkiin. Kun saapuu kylään, maisemaa hallitsee Leivon leipomo, jolla on mielenkiintoinen historia. Leipurimestari Lindströmin jälkeläiset ovat leipureita jo neljännessä polvessa.

Räyringistä saa vireän vaikutelman, vaikka kylänraitilla ei mitään vilskettä olekaan. Ikään kuin merkki kovia kokeneiden syrjäkylien kohtalosta on ankea Kirjasto -kyltti, josta viimeinen o-kirjain puuttuu kokonaan.

Kalliojärvelle on Räyringistä matkaa vain 6-7 kilometriä. Se on huomattavasti pienempi ja hiljaisempi paikka kuin Vetelin mahtikyliin kuuluva Räyrinki. Kalliojärvellä ei näy ristinsielua, kun ajelen vähän aikaa edestakaisin.

Ajan Kalliojärven entisen koulun pihaan, jossa onneksi itse isäntä sattuu olemaan paikalla. Risto ja Maria Rauma ovat pyörittäneet mattokutomoa koulurakennuksessa jo kohta 30 vuotta. Nyt yrityksen nimi on Rauma Carpet.

Risto Rauma tuntee lappajärveläiset paremmin kuin hyvin. Hänen äitinsä on Itäkylästä ja vaimokin Lappajärveltä. Yhteisiä tuttuja löytyy paljon. Risto kertoo, että kiinnostus Kalliojärven koulua kohtaan on viime aikoina lisääntynyt selvästi.

Se johtuu siitä, että nykyinen pääministeri Juha Sipilä syntyi Kalliojärvellä 54 vuotta sitten vuonna 1961. Hänen isänsä toimi koululla opettajana. Pojan oleskelu kylässä jäi lyhyeksi, sillä perhe muutti Kainuuseen Puolangalle, kun Juha oli kolmen kuukauden ikäinen.

Kalliojärvi oli 1960-luvulla vilkkaampi paikka kuin nyt, mutta saluunaa siellä ei ollut. Aulis Pohjoisahon rakentama Rajaseudun saluuna keskellä ei mitään Vetelin ja Lappajärven rajalla on häkellyttävä näky. Lännen meininkiä Vetelissä!

Etelä- ja Keski-Pohjanmaa ovat erilaisia maakuntia, joiden rajoilla sijaitsevat Kalliojärvi, Räyrinki, Itäkylä ja monet muut erityisesti Evijärven ja Vimpelin kylät. Sijainti lyö leimansa myös ihmisiin ja heidän puheisiinsa.

Kun ajelin Itäkylän ja Vimpelin Saarikentän kautta Lapualle mietin, että pienistä oloista ovat pääministerit ponnistaneet politiikan huipulle. Taustalla ei ole ollut poliittista sukudynastiaa eikä suurta rahaa, vaikka Sipilä myöhemmin rikastuikin yrityskaupoilla.

Taitaa Suomi olla sittenkin aika tasa-arvoinen maa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Sipilä Vetelistä - tämäkin vielä! Minun mielikuvissani hän oli ehtinyt leimautua toisaalta kempeleläiseksi, toisaalta puolankalaiseksi. Mutta niinhän se Ahtisaarikin vaihtoi hahmoaan kulloisenkin yleisönsä mukaan: Karjalassa viipurilainen, Norjassa norjalainen, Savossa kuopiolainen ja Pohjois-Pohjanmaalla oululainen. Kauempana Suomen ulkopuolella hän saattoikin sitten korostaa yleistä kansainvälisyyttään.

Ärsyttävää kun en itse kykene vastaaviin olemuksenmuutoksiin!

Reino Jalas

Koska Kalliojärvellä tuskin on synnytyslaitosta, niin pitäisi vielä selvittää että missä kunnassa lapsenpäästö on käyty suorittamassa.

Saadaan hyvässä lykyssä vielä yksi pääministerikunta lisää tähän maahan.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Taitaa olla se Vetelin Yritys asialla kun noita kahta herraa katselee...

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

Reino Jalakselle ja muillekin tiedoksi, että Juha Sipilä syntyi synnytyslaitoksella Vetelin Tunkkarilla. Ei tullut siis uutta paikkakuntaa.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Ei pahaa sanaa vetelisistä. Pois se minusta. Mutta... voisko vihdoinkin tulla sieltä jotain hyvää. Toivon sitä kovasti.

Erkki Valtamäki

Juolahti mieleen noista pääministereistä keskustelu, jonka kävimme entisen liikunnanopettajani Mikko Sepän kanssa. Mikko oli Vetelin lukiossa liikunnanopettajana 70-luvun alussa ja siirtyi sitten opettajaksi Alavallin koululle Jalasjärvelle. Hän kertoi kasvattaneensa maahan kaksi pääministeriä, Esko Ahon Vetelin lukiossa ja Mari Kiviniemen Alavallin koulussa Jalasjärvellä. Huumorimiehenä tunnettu Mikko oli tästä hyvin ylpeä.

Mukava kirjoitus sinulta Jorma. Hivelee kummasti syntyperäisen veteliläisen mieltä.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa