Jorma Melleri

Suomalaisia Pariisissa

  • Suomalaisia Pariisissa

Kun olen ollut sattuneesta syystä jonkin aikaa Brysselissä, päätin tehdä viikonloppumatkan Pariisiin. Junamatka Brysselistä Pariisiin kestää vain tunti 20 minuuttia.

Maikkarin kirjeenvaihtaja Helena Petäistö, Ylen edesmenneen Erkki Toivasen naispuolinen vastine, lienee nykyisin Pariisin tunnetuin suomalainen. Petäistö on pariisilaisempi kuin pariisilaiset itse.

Petäistön juuri ilmestynyt Pariisin opaskirja on superlatiivien juhlaa. Niin paljon on hurmaavaa, maailman parasta ja kaunista, että eteläpohjalaista maalaispoikaa hirvittää.

Kun lukee Petäistön oppaan rinnalla esimerkiksi Juhani Ahon kirjaa Muistelmia ja matkakuvia, huomaa ainakin aikojen muuttuneen. Aho kiersi 1800-luvun lopulla Pariisin nähtävyyksiä polkupyörällä ja kirjoitti hauskan jutun, jossa ollaan Sasu Punasen kanssa Pariisin saunassa.

Juhani Aho ja Sasu Punanen olivat kansainvälisiä savolaisia. Sutkit savolaiset tuntuvatkin olevan Pariisissa paremmin kotonaan kuin jäyhät pohjalaiset. Tässä ei nyt lappajärveläinen savolaiskiilakaan auta.

Petäistö kertoo, miten savolaistaiteilija Juho Rissanen kävi Armas J. Pullan kanssa Montparnassen lippulaivassa La Coupole –brasseriessa, joka avattiin vuonna 1927 loisteliain menoin.

Rissanen selosti Pullalle: ”Teä on aeka uus paekka. Vihkijääset olj semmosta männöö, jotta kaevotki kuatu ja ojat pystyyn nous!” Montparnassen symboliksi noussut mallityttö Kiki oli Rissasen mielestä ”aeka tyttö, meleko katottava hempukka.”

Nykypäivän kansainvälisistä savolaisista ainakin Suomen Pankin Erkki Liikanen on mieltynyt Pariisiin. Petäistön tietojen mukaan Liikaselle on kolahtanut La Rôtisserie –ravintolassa ikivanha alkuruoka oeuf en meurette, uppomuna viinikastikkeessa niin, että hän on uhannut kokata sitä kotonakin.

Parissa päivässä ei Pariisia valloiteta, mutta onhan se aina yhden messun ja matkan väärti. Kulissit ovat kunnossa. Ranska näyttelee yhä suurvaltaa ja Pariisi osaa hätkähdyttää: Ranskan kunnia ennen kaikkea muuta.

Pariisin uusin maamerkki on Vuitton -museo, Ranskan rikkaimman miehen Bernard Arnaultin luomus, joka on vaikuttava ilmestys puiston keskellä. Se jatkaa Riemukaaren, Eiffel –tornin, Pompidou -keskuksen ja monien muiden hätkähdyttäjien vaikuttavaa sarjaa.

Yksi asia jäi vaivaamaan matkan jälkeen. En jostain syystä käynyt syömässä La Tour d´Argentissa aluksi kolmen keisarin hanhenmaksaa, pääruoaksi talon kuuluisaa veristä ankkaa ja jälkiruoaksi crèpes Belle Époquea, vaikka paikan omistajan äiti on entinen huippumalli Tarja Räsänen ja ravintolan ovat ottaneet omakseen sellaiset kuuluisat työväenliikkeen edustajat kuin Paavo Lipponen, Erkki Liikanen ja Jutta Urpilainen.

Nyt harmittaa!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mitenkähän hyvin Petäistö ja muut suomalaiset tuntevat Pariisin liepeitä, esikaupunkialueita? Keskustako vain vetää puoleensa?

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

Kyllä Petäistö tuntee myös Pariisin liepeet. Tässä kirjassakin ovat myös Versailles ja Giverny.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olin kerran kolmen kiinalaisen mukana Amsterdamissa, jossa meillä oli bisnestapaamisia. Liikuimme vuokra-autolla ja viimeisenä päivänä meillä oli vapaata. Kiinalaiset ehdottivat, että ajaisimme Pariisiin.

Selitin heille, ettei se kannattaisi, koska illalla piti kuitenkin hyvissä ajoin olla takaisin hotellilla, kun seuraavana aaamuna oli aikainen ylösnouseminen. He kuitenkin inttivät inttämästä pästyään, että Pariisiin pitää päästä.

No, lähdimme puolen päivän maissa ajamaan ja saavuimme Pariisiin myöhään iltapäivällä. Kaoottisessa ruuhkassa piti suunnistaa Eiffelin tornille, jonka likellä sakkopaikalle pysäköiden otin heistä ryhmäkuvan Eiffelin torni taustana. Sitten kysyin mitä muuta he haluaisivat nähdä. He sanoivat, että nyt voimme lähteä takaisin Amsterdamiin.

Sen pituinen se!

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa