Jorma Melleri

Eksoottinen Vimpeli-ilmiö

  • Eksoottinen Vimpeli-ilmiö
  • Kunnanvaltuuston pj. Anne Niemi ja kunnanjohtaja Anita Paavola.
    Kunnanvaltuuston pj. Anne Niemi ja kunnanjohtaja Anita Paavola.
  • Eksoottinen Vimpeli-ilmiö
  • Pesäpallopatsas.
    Pesäpallopatsas.

Jos kaipaatte eksoottisia elämyksiä, menkää joskus katsomaan pesäpallo-ottelua Vimpeliin. Lauantaina (19.9.) olin yli 5000 katsojan joukossa katsomassa superpesiksen finaalia Saarikentällä.

Tunnelma etenkin pelin alussa oli tiheä ja ainutlaatuinen. Kun tuhansia ihmisiä ahtautuu pienelle saarelle, jossa pesiskenttä sijaitsee, tunnelma syntyy itsestään. Asukkaita Vimpelissä on vain vähän yli 3000.

Kenttää ympäröi Savonjoki, joka muistuttaa siitä, että Vimpelissä vaikuttaa savolaiskiila. Savolaisvaikutuksen kuulee paikallisten ihmisten puheista: meijän ja teijän, ei meirän ja teirän.

Kun tulin kentälle tuntia ennen ottelun alkua, sillan kupeessa kunnanvaltuuston puheenjohtaja Anne Niemi oli täydessä sotamaalauksessa. Hän maalasi Veto-tunnuksia ihmisten kasvoihin. Häntä säesti vieressä uusi kunnanjohtaja Anita Paavola.

He olisivat halunneet maalata minunkin poskiini sotamaalauksen, mutta pidättyväisenä ihmisenä kieltäydyin. Onneksi seuraava uhri oli jo lähellä. Kansanedustaja Reijo Hongisto suostui ilomielin käsittelyyn.

Joku kriittinen tarkkailija on sanonut, että kaikki vimpeliläiset ovat pesäpallohysteerikkoja. Ei se nyt ihan niin mene. Hurmosta kyllä esiintyy, mutta pesäpallo on koko kriisikuntaa yhdistävä voimavara.

Vimpeli julistettiin viime kesänä kriisikunnaksi. Se taistelee olemassaolostaan itsenäisenä kuntana. Tämän taistelun keskellä Vimpelin pesäpallomenestys on vahvistanut kuntalaisten yhteishenkeä. Itsetuntokin on korkealla. Vimpeli aikoo säilyä itsenäisenä, vaikka selvityksiä tehdään.

Pesisfinaalissa itsetunto oli koetuksella vastustajan puristuksessa. Sotkamo hiljensi pikkuhiljaa Saarikentän. Sekin on vaikuttava kokemus, kun tuhannet ihmiset ovat hiljaa. Kainuun K-linja oli yksinkertaisesti liian hyvä kotijoukkueelle.

Muilla joukkueilla on mahdollisuus mestaruuteen vasta sitten kun Jani Komulainen ja Toni Kohonen ovat jääneet eläkkeelle, kuten lappajärveläinen asiantuntija Esa Ahvenniemi tiivisti. K-linjan tärkeä lenkki on myös lyöjäjokeri Roope Korhonen ja onhan joukkueessa muitakin hyviä Korhosia.

Heti ottelun jälkeen pettymys Vimpelissä oli tietenkin suuri, mutta ajan mittaan pettymys haihtuu ja hopeastakin osataan nauttia. Sotkamo ansaitsi voittonsa

Vimpeli tunnetaan pesäpallojoukkueestaan. Sen tuoma julkisuus ja menestys vahvistavat kuntalaisten identiteettiä. Vimpeli-ilmiö on totta: pieni kylä - monta sankaria.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

En ole antanut anteeksi sopupelijärjestelyjä joskus vuonna mummo ja muumio, joten en tue pesäpalloa maksamalla ottelulipusta.

"Sekin on vaikuttava kokemus, kun tuhannet ihmiset ovat hiljaa." - Tuo on sinänsä totta, ja koettavissa myös jäähallissa vierasjoukkueen tehdessä maaleja.

Kauan sitten Urheiluruudussa juontaja luki tulosliuskasta "Vimpeli veteli", mikä minusta on hieno esimerkki suomalaisesta nimistöstä, urheiluperinteestä ja kielen värikkyydestä samaan aikaan.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Pesäpallon innokkaana kannattajana ja seuraajana (itsekin joskus hiukan pelanneena) lämmitti mieltäni tämä kirjoitus.

Hieno, älykäs kansallispeli, joka sopii kesäiseksi joukkuepeliksi erikoisen hyvin naisille ja tytöille.

Saarikentän erikoisuutta, pallon hakua Savonjoesta, en oikein ymmärrä. Antaahan se toki värikkyyttä peliin, mutta "uinti" ei kuulu pelin luonteeseen.
Kyllä jokipenkka pitäisi ympäröidä matalalla verkkoaidalla. Läpilyöntejä syntyisi sittenkin, vaikka ei ihan jokeen asti.

Sopupelit ovat ollutta ja mennyttä Tuomo, ne on käsitelty ja oikeutta jaettu, keskitytään nyt tähän päivään.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa