Jorma Melleri

Kaikki blogit puheenaiheesta Häpeä

Häpeä

Häpeä


Toisinaan ihminen kokee henkistä vapautta. Lentää linnun lailla piirtäen taivaan ääriviivoja. Hän on päässyt irti häpeän kahleista. Niistä itseään ruokkivista mielikuvista ja ajatuksista, joilla hän pahimpina aikoina sitoo itsensä kotinsa perustuksiin kiinni. Älä tee sitä, kun et osaa. Älä edes yritä. Miksi näet vaivaa, kun ei siitä kuitenkaan tuu mitään. Ei tämä ole sinua varten.

Et saisi olla tuollainen.


Mutta useimmiten hän vain häpeää.

Älä saata toista häpeään!

Voiko ihminen vapautua häpeästä kokonaan? Helpompi on varmasti vapautua häpeästä kuin syyllisyydestä.

Häveliäisyys on sitten eri asia kuin häpeä. Ihminen on häveliäs, mikäli hän ei hae tietoisesti itselleen häpeäkokemuksia tai uhmaa häpeää. Olen itse kokenut että häveliäisyyden rikkominen on ollut minulle vapauttavaa. Tosin välillä mietin, että onko kaikessa ollut sittenkään järkeä, mutta siitä ei synny useinkaan häpeäkokemusta mieleeni.

Myötähäpeä

Myötähäpeää voi kokea esityksen katsoja ja kuulija lähinnä seuraavista syistä johtuen:

1. Myötähäpeässä olettaa tapahtuvan mukavia asioita ja juuri kun katsojan odotukset ovat korkealla, niin esiintyjä nolaa itsensä.

2. Myötähäpeässä katsoja tuntee sekavia tunnetiloja esitystä kohtaan, jolloin katsoja tuntee altistuneensa huonoille vaikutuksille.

3. Myötähäpeässä katsoja alkaa hävetä esitystä sen intiimin vaikutuksen vuoksi, jolloin katsoja ei vain siedä katsoa esitystä.

Vaalikonekulttuurista tärkeitä huomioita

Vaalikoneissa on hauskinta täytellä kone ainakin kerran siten että vastaa kaikkiin kysymyksiin "En osaa sanoa" tai sitten jos voi valita asioille painoarvoa, painottaa kaikki kysymykset joko vähemmän merkittäviksi tai tärkeimmiksi. Tällä menetelmällä saa hyvin seulottua esiin bullshit-ehdokkaat jotka pitävät muka kaikkea äärimmäisen tärkeänä ja joilla ei kuitenkaan ole mielipidettä mihinkään asiaan.

Julkaise syötteitä