Jorma Melleri

Missikeisari Trump Moskovassa

  • Missikeisari Trump Moskovassa

Kun lukee kuvausta Donald Trumpin Moskovan missimatkasta vuodelta 2013, tulee epätodellinen olo. Kohta Yhdysvaltain presidentiksi nouseva Trump arvioi Miss Universum -kisojen kaunottaria kuin karjaa, yrittää jatkoilla houkutella nuorta naista mukaansa Yhdysvaltoihin (”Olet kaunis. Vau, upeat, upeat silmät”) ja imartelee Putinia kuin Pohjois-Korean Kimiä konsanaan.

Missikisat Moskovassa marraskuussa 2013 olivat käännekohta Putinin ja Trumpin erikoisessa suhteessa. Matka merkitsi uuden ystävyyden alkua, jos on uskominen kahden amerikkalaisen tutkivan toimittajan uutta kirjaa (Michael Isikoff - David Corn: Venäläinen ruletti, Atena 2019). Väite on yllättävä, sillä Trump ja Putin eivät tuolloin edes tavanneet toisiaan.

Mutta mennään aluksi missikisojen aattotunnelmiin. Missikeisari, Yhdysvaltain tuleva presidentti, istuu Moskovassa valtavan Crocus City Hallin huoneessa. Hän käy läpi missikisojen tuomariston valitsemia finalisteja, jotta loppusuoralle ei pääsisi liian eksoottisia kaunottaria.

Trumpilla oli ollut tapana pudottaa tuomariston valitsemia finalisteja ja valita tilalle omia suosikkejaan. Misseistä hänellä oli varmat mielipiteet. Kirjan mukaan Trumpin pää kääntyi kyllä, jos pystyi osoittamaan esimerkiksi, että kyseessä oli prinsessa, joka oli jalkapalloilijan vaimo.

Trumpilla on näyttämön takana oma huone, jonka on täytettävä pikkutarkat vaatimukset. Tarjolla pitää olla Trumpin mieliherkkuja, Nutter Butter -pähkinäsuklaata, mintunmakuisia Tictac-pastilleja sekä kevytkolaa. Seinillä ei saa olla häiritseviä tauluja. Sen sijaan saatavilla on oltava hajustamatonta saippuaa ja käsipyyhkeitä - rullalla, ei viikattuna.

Trump omisti Miss Universum -kisojen oikeudet ja nyt kisat olivat ensi kertaa Moskovassa. Osallistujia oli 86 maasta, ja kilpailua katsoisi television välityksellä lähes miljardi ihmistä.

Kaikki tiesivät, että missikisoilla oli Putinin hyväksyntä. Trump tienasi rahaa Venäjällä vain, koska Putin salli sen. Missikisat toivat Trumpille miljoonia.

Jo hyvissä ajoin ennen Moskovan -matkaa Trump imarteli Putinia tviiteillä ja liehittelevillä lausunnoilla. Hän ilmoitti Twitterissä, että halusi ryhtyä Putinin ”parhaaksi ystäväksi”.

Trumpin missimatkaa on ruodittu paljon jälkikäteen, koska hänen väitettiin osallistuneen matkan aikana omituisiin eroottisiin ilotteluihin. Kirjan mukaan Moskovan matka oli merkityksellinen, koska se paljasti Trumpin tärkeimmän motiivin eli mahdollisuuden rakentaa itselleen uusia monumentteja ja ansaita lisää rahaa.

Trump tiesi, että Moskovaa koskevat rakennushaaveet saisi unohtaa, jos hän ei onnistuisi pääsemään väleihin Venäjän presidentin kanssa. Se selittää toimittajien mielestä Trumpin mielistelevän ihailun Putinia kohtaan.

Kirjassa kysytään, oliko Trumpin presidenttiehdokkuudenkin taka-ajatuksena entistä paremmat bisnesmahdollisuudet maailmalla ja erityisesti Moskovassa. Ehkä hän oletti häviävänsä vaalit, mutta viis siitä, jos liiketoimet kukoistaisivat.

Missikisoista Trump lähti kotiin tapaamatta Putinia, vaikka yritys oli ollut kova. Putin ei kuitenkaan unohtanut sinnikästä ystäväänsä vaan lähetti pian Miss Universum -kisojen jälkeen Trumpille lahjan, mustan lakkarasian, jonka sisällä oli sinetöity kirje presidentiltä. Kirjeen sisältö on edelleen arvoitus.

Tarina Trumpin missidiplomatiasta on vain pieni osa Venäläisen ruletin sisällöstä. Kirja kertaa vakuuttavasti Venäjän informaatiosodan vaiheet ja miten Trumpin lähipiiri sumpli venäläisten kanssa presidentinvaalien alla. Teksti on järisyttävää, mutta se tarina on vielä kesken.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa