Jorma Melleri

Hieno valinta - Heikki Kännölle Runeberg-palkinto

  • Hieno valinta - Heikki Kännölle Runeberg-palkinto

Turkulainen kirjailija Heikki Kännö on voittanut tämän vuoden Runeberg-palkinnon romaanillaan Sömnö. Palkinnon arvo on 10 000 euroa. Aivan loistava ja oikeaan osunut valinta! Runeberg-palkinto on Finlandian ohella Suomen merkittävin kirjallisuuspalkinto.

Kännö, 50, on valmistunut taidemaalariksi Turun piirustuskoulusta. Esikoisteos Mehiläistie (2017) oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon, Tähtivaeltaja-palkinnon ja Tulenkantaja-palkinnon saajaksi.

Runeberg-palkinnon raadin puheenjohtaja, Virpi Hämeen-Anttila perusteli Kännön valintaa seuraavasti:

– Heikki Kännön Sömnö vaikutti meihin lukijoina vahvasti, koska se on hämmästyttävän uudennäköinen, omaperäinen ja määrittelyjä pakeneva. Samalla se silti palauttaa uskon tarinoiden ikivanhaan mahtiin ja lukemisen nautintoon, joista ainakin jälkimmäisen pelätään olevan kuihtumassa. Romaanista kumpuaa tarinankertojan uteliaisuus ja ilo, jonka tuloksena syntyy lukijan ihmetys ja riemu monialle haarautuvan kertomuksen ja mehevän, aistillisen kielen äärellä.

Tässä raadin perustelut: https://www.uusimaa.fi/artikkeli/742985-palkintoraadin-perustelut-omaperainen-uudennakoinen-ja-maarittelyja-pakeneva

Arvioin Kännön Sömnön marraskuussa ja hehkutin, että näin omaperäistä ja kunnianhimoista suomalaista romaania saa harvoin luettavakseen. Olin myös sitä mieltä, että Sömnö olisi ansainnut Finlandia-ehdokkuuden.

Tässä arvioni kokonaisuudessaan: http://jormamelleri.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/263985-mielikuvituksen-juhlaa-wagnerin-tahdissa

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Aloitin juuri Mehiläistien, sekin on hyvä.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa