Jorma Melleri

Ammattiurheilijasta tuli ammattikirjailija

  • Ammattiurheilijasta tuli ammattikirjailija
  • Pasi Pekkola. Kuva: Otava
    Pasi Pekkola. Kuva: Otava

Pasi Pekkola, 37, on mielenkiintoinen tapaus. Hän on pelannut ammatikseen koripalloa, on Suomen mestari Lahden Namikan joukkueessa, opiskellut valtiotieteen maisteriksi, työskennellyt Kiinassa yritysjohtajana ja on nyt asettunut kotikaupunkiinsa Lahteen vapaaksi taiteilijaksi, ammattikirjailijaksi.

Pekkolan juuri ilmestynyt kolmas romaani (Pasi Pekkola: Huomenna kevät palaa, Otava 2018) on ennen kaikkea järisyttävä kuvaus siitä, mitä sisällissota teki lapsille ja miten se vaikutti heidän myöhempään elämäänsä. Vaikka aihe on kulunut, näkökulma on tuore.

Jossain vaiheessa jo luulin, että vuoden 1918 tapahtumat on kirjallisuudessa loppuun käsitelty. Turha luulo. Faktaa ja fiktiota on julkaistu niin että hyllyt notkuvat.

Pekkolan opuksen lisäksi pöydälläni on Jari Järvelän uutuus Kosken kahta puolta (Tammi), jossa kansalaissotaa käsitellään myös lapsen näkökulmasta.

Pekkolan kirjan päähenkilöt Eeva ja hänen pikkuveljensä Eino elävät rauhallista elämää, kunnes heidän isänsä ajautuu punaisten puolelle. Lapset joutuvat pakenemaan äitinsä kanssa pienestä Villilähteen kylästä Lahteen. Tutuksi tulee myös Hennalan vankileiri.

Eevan ja Einon suhteen Pekkola kuvaa taitavasti. Isosiskon tehtävä on suojella pikkuveljeä. Kaikelta. Joskus myös totuudelta, kuten lasten isän veli kirjassa toteaa. Totuus on armoton, kun isä on poissa ja äidin mieli järkkyy.

Dramaattisen sodan lisäksi kirjassa seurataan elämää 1950-luvulla niin Suomessa kuin New Yorkissa. Vammoitta eivät selvinneet sen enempää voittajat kuin hävinneet. Pelko ja häpeä seuraavat ja kosto elää, vaikka muistoja yritetään torjua. Sota löi leimansa kaikkiin.

Puuttumatta enempää kirjan sisältöön, kiinnitän huomiota kieleen. Pekkola kirjoittaa näet harvinaisen vivahteikasta ja rikasta suomen kieltä. Kielikuvatkin ovat pääosin tuoreen tuntuisia ja uppoavat ainakin tällaiseen amatööriin kuin väärä raha.

Otan kirjasta satunnaisesti valitun esimerkin, josta saa maistiaisen Pekkolan tyylistä. Eevaa ja Einoa marssitetaan äitinsä kanssa kohti Lahtea yötä myöten: 

”Ilta muuttui yöksi, johon kituvat nuotiot puhkoivat himmeitä reikiä. Jos kaatuisi nyt tähän, voisi kuvitella että oli tippunut taivaalle tähtien sekaan. Tuulen humina oli avaruuden yksinäistä hyräilyä, metsässä kajahtelevat laukaukset planeettojen törmäilyä toisiinsa. Koko maailma oli tässä. Kaikki sen äänet ja tuoksut. Kaikki sen murheet.”

Ja kukapa muu kuin urheilumies voisi kirjoittaa, että taivaalla pilvet ovat kuin pumpulista tehtyjä pesäpalloja. Ja myöhemmin, kun Eino kopittelee 1950-luvulla poikansa Eeliksen kanssa eikä poika tahdo saada palloja kiinni: ”Hän väistelee ja säikkyy kuin pallot olisivat taivaalta putoilevia kiviä”.

Pasi Pekkolalla on draaman tajua ja hän kirjoittaa hyvin. Hän on noussut nopeasti vakavasti otettavien kirjailijoiden kärkikaartiin. Kohta ropisee palkintojakin niin kuin koripallokentillä aikoinaan.

Huomenna kevät palaa on yksi vaikuttavimmista kaunokirjallisista teoksista, joita olen vuoden 1918 tapahtumista lukenut.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ei tuo vuosi 1918 ole lainkaan loppuun käsitelty, kaukana siitä.
# Tällaista katsoin televisiosta su 19.8.: Fellmanin pelto: https://areena.yle.fi/1-3504662
# Tällaista kuuntelin Radio Vegasta la 18.8.:
Veckans dokumentär: De hemliga släktingarna En berättelse om mord och död 1918 med långtgående följder. Redaktör: Annvi Gardberg. Ljuddesign: Jyrki Häyrinen. (R)
https://areena.yle.fi/radio/opas?t=2018-08-18
# Runoantologian "Neljänteen polveen, sata suomalaista runoa vuonna 1918 + 100" kaikki runot lukee teoksen toimittaja Jorma Vakkuri ma 20.8. klo 17:30-19:45 Helsingin Itäkeskuksen kirjastossa.
Tässä hiukan teoksen esittelyä: http://timouotila1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuu...
# Ja jos tuo Pasi Pekkolan "Huomenna kevät palaa" on yksi vaikuttavimmista kaunokirjallisista teoksista, joita olet vuoden 1918 tapahtumista lukenut, sehän on hankittava ja luettava. Varsin vaikuttavan tarinan heti tuoreeltaan loi F. E. Sillanpää "Hurskaassa kurjuudessaan".

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

Kirjoja on julkaistu nyt tietysti paljon, kun on kulunut sata vuotta kansalaissodasta tai mikä sen nimi nyt onkaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kirjoja ja dokumentteja riittää. Onpa runojakin. Vielä ehtii tänne:
Runoantologian "Neljänteen polveen, sata suomalaista runoa vuonna 1918 + 100" kaikki runot lukee teoksen toimittaja Jorma Vakkuri ma 20.8. klo 17:30-19:45 Helsingin Itäkeskuksen kirjastossa.
Tässä hiukan teoksen esittelyä: http://timouotila1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuu...

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa