Jorma Melleri

Propagandan mestareita Jeesuksesta Trumpiin

  • Propagandan mestareita Jeesuksesta Trumpiin

Propaganda rellestää maailmalla nyt räikeämpänä kuin koskaan eikä suostu vanhenemaan arvokkaasti. Mutta on sitä osattu ennenkin.

Kun Donald Trumpista tuli Yhdysvaltain presidentti ja hän alkoi huseerata Twitterissä hullun lailla, ruvettiin puhumaan totuudenjälkeisestä ajasta ikään kuin uutena keksintönä. Propagandasta juuri kirjan tehnyt kaksikko osoittaa kuitenkin, että totuudenjälkeinen aika on jatkunut yhtä kauan kuin propagandaa on tehty (Silja Pitkänen & Ville-Juhani Sutinen: Propagandan historia, Into 2018).

Suuret ihmismassat on kaksikon mukaan saatu viimeiset parituhatta vuotta uskomaan melkein mitä tahansa, jos viesti vain on esitetty sopivana hetkenä ja sopivassa muodossa.

Kirjassa käydään läpi vetoavan viestinnän keinoja muinaisesta Kiinasta nykyajan nettitrolleihin. Henkilögalleria ulottuu ääripäästä toiseen, Jeesuksesta Trumpiin.

Selväksi tulee, ettei Trump hölmöyttään twiittaa niitä näitä. Hän lähtee siitä, että voi suoltaa nettiin miltei mitä tahansa, ja se edistää hänen asemaansa, olivatpa twiitit totta tai ei.

Kaikki propagandan mestarit eivät ole olleet Trumpin tai Rooman keisarien kaltaisia räikeitä rehvastelijoita. Esimerkki nöyrästä mutta loistavasta propagandistista on kirjan mukaan Jeesus, joka on toiminut mallina myöhemmille propaganaikoneille Robin Hoodista Che Guevaraan.

Kirjan tekijät nostavat Intian Gandhin vaatimattomuudessaan Jeesuksen kaltaiseksi hahmoksi. Jos kirjaa on uskominen, Gandhi ei saavuttanut asemaansa pelkästään sanomansa oikeamielisyydellä vaan myös ovelan propagandan avulla. Hänet nostetaan massojen manipuloijana 1900-luvun pahimpien diktaattorien, Hitlerin ja Stalinin, rinnalle.

Yksi historian taitavimmista propagandan suurmestareista oli Napoleon. Mielikuva hänen vallastaan perustui vahvasti kuviin. Keisarin kasvot tulivat tutuiksi kaikkialla Euroopassa mm. rahoista ja komeista muotokuvista. Napoleonin itsetehostus oli näkyvää ja poliittista.

Taitavin ja kyynisin 1900-luvun propagandisti oli natsi-Saksan Goebbels, Hitlerin uskollinen apuri, joka teki propagandasta taidetta.

Natsit leimasivat Churchillin toisen maailmansodan aikana juopoksi, häntä herjattiin gangsteriksi ja englantilaisia yleensä naismaisiksi. Erikoisin natsipropagandan levittämä väite oli, että Britannian johtava lehti The Times oli juutalaisten metkuja - olihan sen nimi toisinpäin Semit(e).

Otetaan vielä yksi esimerkki modernin ajan propagandan yhdestä suurvallasta. Maon johtamalla kommunistisella Kiinalla oli vaativa tehtävä valistaa kansaa aikana, jolloin Kiinassa ei ollut tehokasta massamediaa ja väestö oli pääosin lukutaidotonta.

Mao ei kuitenkaan vähästä säikähtänyt. Hän kiteytti propagandansa idean lyhyesti ja ytimekkäästi: ”Meidän kansamme on köyhää ja tyhjää, mutta kaunein runo voidaan kirjoittaa tyhjälle paperille.”

Tietokirjan tekijät korostavat, että kaikki tiedonvälitys ei tietenkään ole propagandaa, mutta mikä tahansa tiedonvälitys voi sitä olla. Kirjoja, blogeja ja muita tiedotusvälineitä seuratessa kannattaa siis olla tarkkana: ”Älkää uskoko mitään mitä teille on sanottu. Sehän voi olla pelkkää propagandaa.”

Esimerkit historian henkilöistä lisäävät Propagandan historian luettavuutta, vaikka kirja onkin ennen kaikkea yleisesitys, propagandan elämäkerta, kuten tekijät opuksensa määrittelevät. Näinä aikoina tarpeellinen kirja!

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Mahdollisesti Jeesus on satuolento js propagandan mestareita olivat ””opetuslapset”, tietty historiallinen ryhmittymä alueella.

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/254...

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ ”.. Esimerkki nöyrästä mutta loistavasta propagandistista on kirjan mukaan Jeesus,”

Näkee väitteitä etteivät evankeliumin opit ilman kaatumatautista Paavalia koskaan olisi valloittaneet maailmaa eli hän oli kristinuskon varsinainen perustaja.

Fredrik II:n (✝1250) lausumaksi on pantu: kolme suurinta petkuttajaa, mitä koskaan on elänyt, ovat Mooses, Kristus ja Mohammed.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Putin on pahin. USA:n puolustushallinnossa kehitettiin ikuisesti haavoittumaton tietoliikenneverkko ARPAnet kestämään vaikka NL:n ydinhyökkäykset. Siitä on nykyinen globaali idioottivarma internet kehittynyt.

Nyt venäläiset, jotka eivät ole koskaan kehittäneet mitään omaa, ostavat huippuvauhdilla usalaista tietotekniikkaa ja peukaloivat maailman suurimman sotilasmahdin presidentin valintaa!

https://en.wikipedia.org/wiki/ARPANET

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Uusimmalla top500-listalla venäläisten tehokkain supertietokone on sijalla 72 ja sen laskentateho 50-osa tehokkaimmasta, joka ensi kertaa vuoden 2012 jälkeen sijaitsee USA:ssa eikä Kiinassa. Se on myös mielenkiintoista, että siinä kakkoseksi pudonneessa on kiinalaisten itsensä kehittämiä prosessoreita, joiden arkkitehtuuri on minun käsitykseni mukaan tämän hetken kehittynein.

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

Tiedoksi kiinnostuneille, että Propagandan historia on kustantajan mukaan kaupoissa vasta 10. elokuuta. Kirja oli saatavilla kuitenkin jo kirjastossa, josta sen lainasin ja luin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Vertaus Don Quijoteen ja Sancho Panzaan sinisilmäisen utopian ja inhorealistisen kyynisyyden perikuvina ei ehkä ole ihan täysin vailla perää, muttei toisaalta lähelläkään analyyttista totuutta. Se ei lähitarkastelussa tee ovelille propagandapelureille Touko & Aino oikeutta enempää luonne- kuin järjestöanalyyttisellakaan tasolla. Sitä paitsi huumorifiktion hassunkuriset tuulimyllytaistelijat eivät taivaanrannan ritarinpuuhissaan oikeasti syyllistyneet tai edes yllyttäneet merkittäviin rikoksiin.

Jälkeenjääneisyys henkisellä tasolla on kunkin tykönään arvioitava makuasia, mutta faktat puhuvat valitettavasti muuta. Aalto ja Pennanen ainakin jollain tietoisuuden tasolla ymmärtävät tekonsa täysin. Molempia voidaan hyvällä syyllä sanoa varsin viekkaiksi imagontyöstäjiksi siinä missä kansankiihottajiksi ja vihannostattajiksikin. Olli-Poika Parviaisen ja ääripuoluetoveri Teuvo Hakkaraisen kakkosasuntokikkailut jäävät nappikauppanäpistyksiksi Don Toucon & Doña Ainon vaalimanipulaation rinnalla. - Ks. Aino Pennanen & Touko Aalto, henkisesti jälkeenjääneet tuulimyllytaistelijat?
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258980-a...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Luen parhaillaan alkuaustralialaisista aboriginaaleista kertovaa teosta, Heljä Viola Räisäsen "Aboriginaalit, Australian alkuperäiskansa". Aboriginaalien maailmankuvan pohjalla on uniaika (Dreamtime). Näin kirjassa kerrotaan: "Valkoiset ihmettelevät uniajan tarinoita. Mutta monien aboriginaalien mielestä valkoiset elävät uniajassa, sillä hehän uskovat vetten päällä kävelemiseen ja neitseestä syntymiseen."

Kuka siis elää totuudenjälkeistä aikaa?

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa