Jorma Melleri

Donald Trump - hankala tapaus

  • Donald Trump - hankala tapaus

Millainen mies on huomenna (15.8.2018) Suomeen saapuva Donald Trump? Mikä on hänen menestyksensä salaisuus? Yritin ottaa asiasta selvää lukemalla hiljattain suomeksi julkaistun yhdysvaltalaisen menestyskirjan (Michael Wolff: Tulta ja tuhoa - Donald Trump Valkoisessa talossa, Tammi 2018).

Kirjan antama kuva ei Trumpia imartele. Yksi hänen entisistä avustajistaan sanoo, että hän on tyhmä kuin saapas, toinen puhuu idiootista, kolmas pässistä. Yksi Valkoisen talon henkilökuntaan kuuluva parahtaa: ”Olen jatkuvan järkytyksen ja kauhun vallassa.”

Kirjan mukaan Trump ei jaksa keskittyä asioihin eikä varsinkaan yksityiskohtiin. Hän vetää kaiken hihasta. Sen vähän, mitä hän tietää, hän näyttää oppineen puolihuolimattomasti. Hän rymistelee vaiston varassa.

Valkoisen talon väkeäkin vaivaa Trumpin jaarittelu, kun hän toistaa samoja lauseita samoin ilmein muutaman minuutin välein. Kyky pysyä asiassa on selvästi heikentynyt. Sanavarasto on suppea.

Kirjan yksi päälähteistä on Trumpilta potkut saanut entinen päästrategi Steve Bannon. Hän kuvailee Trumpia yksinkertaiseksi koneeksi, jolla on kaksi asentoa, on ja off. On-asennossa kone suoltaa imartelua, off-asennossa herjauksia.

”Imartelu oli imelää, orjallista, tihkui superlatiiveja ja oli täysin irrallaan todellisuudesta. Se ja se oli paras, uskomattomin, ehdoton huippu ja ikuinen. Herjaukset olivat vihaisia, katkeria, kaunaisia ja merkitsivät pysyvää porttikieltoa.”

Moni odottaa pelonsekaisin tuntein, millaisen shown Trump järjestää Helsingissä. Kenet hän haukkuu nyt, kenet ylistää maasta taivaisiin.

Meneillään oleva Euroopan kiertue on vahvistanut käsitystä, että on kaksi Trumpia. Julkisuudessa hän näyttelee usein kovaa miestä ja puheet on tarkoitettu Yhdysvaltain yleisölle. Virallisissa neuvotteluissa hän on huomattavasti sovinnollisempi.

Trump on hankala tapaus paitsi itselleen ja maailmalle myös medialle. Kun Trump liioittelee ja media paisuttelee, lopputuloksena on hämmentävä spektaakkeli, jota seurataan kuin saippuaoopperaa.

Wolff kirjoittaa, että media on paisuttelullaan tehnyt Trumpin jokaisesta päivästä dramaattisen ja häpeällisen. Asioita ei ole osattu tai haluttu suhteuttaa. Ihmisten pitäisi Wolffin mielestä tajuta, että Trump enimmäkseen vain puhisee. Suurin osa Trumpin rähinöinnistä ei johda mihinkään, mutta kaikki otetaan vastaan samanlaisella ”kauhulla ja järkytyksellä”.

Tekee mieli vertailla Trumpin liioittelevaa paisuttelua presidentti Koiviston tyyliin. Koivisto oli Trumpin vastakohta. Koivisto valitti, ettei tasavallan presidentillä ole käytössään julkisuuden suuntaan pientä vasaraa, vain valtavan suuri leka.

Sanoi presidentti mitä tahansa, se paisuteltiin julkisuudessa Koiviston mielestä liian suuriin mittoihin. Koivisto säästeli vasaran käyttöä ja viljeli alisanontoja ja tyytyi usein tarkoituksella latteuksiin. Hän tajusi, että jos lyö lekalla koko ajan, aletaan pian vaatia moukaria ja yhä järeämpiä aseita eikä lopulta mikään enää tunnu miltään.

Trump on toista maata. Hän suoltaa ylisanoja. Mikään ei ole tavallista. Suuret ja pienet asiat sekoittuvat eikä aina tiedetä mikä on olennaista, mikä ei. Trump ottaa omalla tavallaan kaipaamansa huomion.

Ei Wolffin kirja ole pelkkää Trumpin mollaamista. Steve Bannonin mukaan Trump on joskus jopa hauska ja itseironinen eikä hän oikeasti ole mikään kovis. Kai tämäkin on kehuksi tarkoitettu, kun Bannon sanoo, että Trump on ”iso hyväsydäminen apina”.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Vastaa omaa mielikuvaani Trumpista ja mediasta, eli nöitä kahta ei voi enää irrottaa toisistaan. Trumpia ei ilman mediaa ja media elää Trumpista. Kiitos!

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Minä puhun vaikka Kiinan keisarin kanssa enkä ole ke­nel­le­kään se­li­tys­vel­vol­li­nen pu­heis­tani, en etu­kä­teen ei­kä jäl­ki­kä­teen. Minä olen nii­tä har­vo­ja hen­ki­löi­tä, joil­la on yli­pää­tään edel­ly­tyk­siä käy­dä Suomessa näi­tä kes­kus­te­lu­ja, Paavo Lipponen on sa­nonut.

Noita sanoja Trump voisi lainata Niinistölle joka määritteli alkuviikosta hänelle kahdenkesken Nato-kokouksen yhteydessä mistä asioista, so. Krimistä, ei saa Helsingissä puhua.

https://www.suomenmaa.fi/uutiset/lipponen-uskaltaa...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jostakin ulkomaisesta mediasta sattui silmään venäläiseen lähteeseen perustuva uutinen jonka mukaan idea Helsingin tapaamisesta olisi syntynyt parisen viikkoa sitten Suomessa, kun kerran Trump sattuu olemaan Euroopassa.

Kiinan presidentin vierailua turvaamaan parisen vuotta sitten siirrettiin maakunnista 800 poliisia seisoskelemaan Helsingin katujen kulmissa. Eikä tainnut olla edes lomakausi?

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Trump omaksui aikoinaan oppi-isältään Roy Cohnilta ajattelu- ja esiintymismallin, jossa aggressiivinen hyökkäys on aina paras puolustus, ja totuudenmukaisuus on täysin sivuseikka.
Kun esiintyminen on riittävän aggressiivista, se huomioidaan ja muistetaan, mutta tarkasteltavan asian taustat ja todellisuus jäävät sivuseikaksi.

Viite:
https://www.satakunnankansa.fi/maailma/trumpin-opp...

https://en.wikipedia.org/wiki/Roy_Cohn

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Katastrofi toisensa perään. Trump käveli väärin Englannissa. Mihin tämä maailma oikein on menossa?
https://edition.cnn.com/2018/07/14/politics/trump-...

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

Aika hyvä. Kukaan ei ollut kai muistanut puhua Trumpille askelmerkeistä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Eivät 92 vuoden ikä tai kuningattaren status ole mitään perusteita olla totuttelematta Uuteen Normaaliin! Newyorkilaiset kiinteistösijoittajat eivät ehkä aikaisemmin ole haahuilleet Kansainyhteisön ykkösnaisen kulkureitillä, mutta ennen oli ennen ja nyt on nyt.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Perjantaina klo 21 säpsähdin CNN:n otsikoidessa tv-kanavallaan kissan kokoisilla: Trumpin on peruttava tapaaminen Putinin kanssa. 13 venäläisagenttia syytteesseen vaalimanipuloinnista.

Rauhotuin Trumpin twiitatessa kyseessä olevan häneen kohdistuvasta noitavainosta.

Tänään HS kirjoittaa presidentin luottokanava Foxin sanoneen suomalaisten menevän keskenään naimisiin pitääkseen puhtautensa. CNN ei saa lainkaan Trumpilta haastatteluja.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Äsken näytettiin France24-kanavalla kuvia Helsingistä ja kuvatekstin mukaan meneillään on jättimielenosoitus 'Trumpia vastaan' eikä Putinia mainittu, vaikka hän taitaa olla vielä toistaiseksi suurempi roisto ainakin mitä laittomiin miehityksiin ja pieniin vihresiin anschlusseihin tulee. Joenkin noloa, kun mielenilmaisun piti olla molempien politiikkaa vastaan...

Yhdysvaltain entinen Moskovan-suurlähettiläs Michael McFaul kysyy suoraan, miksi Trump itse ei ole edes myöntänyt Venäjän tehneen mm. presidentinvaalien manipulointiin tähdännyttä kyber/hybridihyökkäystä, puhumattakaan että olisi tehnyt jotain estääksesi uudet vastaavat tapahtumat. Hän puolustaa hyökkäys-sanan käyttöä sillä, että kyseessä on venäläisten sotilasvirkailijoiden toiminta, jonka tekivät venäläiset sotilasvirkailijat "Huomenna Trumpin on kohdeltava Putinia henkilönä, joka määräsi tämän hyökkäyksen". - Ex-suurlähettiläs: ”Putinia kohdeltava henkilönä, joka määräsi hyökkäyksen”
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258241-e...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

On se todella erikoinen pakkaus tämä Trump. Kuuntelin ja katselin häntä pari päivää sitten kansainvälisessä journalistijoukossa Finlandia-talossa. Hän oli parasta pataa Putinin kanssa. Kotiin päästyään hän huomasi aiheuttaneensa kaikkien aikojen poliittisen myrskyn. Mutta ei hätää, hän ajatteli ja tviittasi, ettei tarkoittanut mitä sanoi - tai ei sanonut mitä tarkoitti...
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258370...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... ettei tarkoittanut mitä sanoi - tai ei sanonut mitä tarkoitti..."

- Tapaaminen Helsingissä siis ikään kuin kumottiin heti kun vieraat pääsivät kotiin. Nyt voi todellakin kysyä: kannattiko, Suomi?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kiitokset Laura ja Saska Saarikoskelle Helsingin Sanomissa 15.7. julkaistusta erinomaisesta avoimesta kirjeestä Trumpille ja Putinille englanniksi ja venäjäksi. Kiitos myös Hesarin hienosta kampanjasta sananvapauden ja lehdistön vapauden puolesta:
http://timouotila1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuu...

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa