Jorma Melleri

ABC-viisauksia Agricolasta Viikilään

  • ABC-viisauksia Agricolasta Viikilään

Mikael Agricola kirjoitti ensimmäisen suomenkielisen kirjan, Abckirian, vuonna 1543. Lähes 500 vuotta myöhemmin S-ryhmän huoltoasemaketju ABC ideoi, tilasi ja sponsoroi Finlandia-voittaja Jukka Viikilän kuunnelmasarjan Suomalaisuuden ABC, joka esitettiin viime vuonna 42-osaisena sarjana Radio Novalla.

Nyt kirjailija on tehnyt kuunnelmasarjan pohjalta kirjan (Jukka Viikilä: Suomalainen vuosi, Otava 2018), joka julkaistiin viime torstaina (15.3.2018). Ilmeisesti häveliäisyyssyistä kirjan nimessä ei enää mainosteta ABC-ketjua, vaan viitataan suomalaiseen vuodenkiertoon.

Agricolasta Viikilään on pitkä matka. Tuleeko huoltoasemista Viikilän ABC-diilin jälkeen nyt kulttuurin keitaita? Pälkäneellä on jo asema, jonka nimi on Aapiskukko.

Jukka Viikilä voitti yllättäen kirjallisuuden Finlandia-palkinnon 2016 kirjallaan Helsingin rakentajasta Engelistä. Teos oli kuviteltu Engelin päiväkirja, ja sekin tehtiin ensin kuunnelmaksi.

Viikilän uutuus Suomalainen vuosi on nopeasti luettu. Se koostuu Engel-kirjan tavoin lyhyistä luvuista, fragmenteista, jotka on ripoteltu vuodenaikojen mukaan. Tilaajaa, ABC:tä, on varmaan alunperin miellyttänyt se, että paljon ollaan matkoilla; autolla liikutaan ja käydään tietysti huoltoasemallakin.

Autoilusta kertovat monet lukujen otsikot: Oma auto, Parkkiruudun löytäminen, Kuiva asfaltti, Autoilu odotteluna, Uusi auto, Matka mummolaan, Karavaanarit, Matkamittari, Kulkunopeuksista, Ralli paikan päällä, Saksalaiset laatuautot, Kesäauto, Huoltoasemalla, Ylinopeussakot...

Luvut ovat lyhyitä, lyhimmillään vain muutaman lauseen mittaisia. Tekstistä voi löytää oivaltavia, teräviä aforismeja, vaikka kokonaisuus on melko sovinnaista, tavanomaista viisautta, josta kukaan ei pahoita mieltään. Liiallisesta särmikkyydestä kirjailijaa ei voi syyttää.

Muutama esimerkki parhaasta päästä valaiskoon ABC-kirjailijan viisauksia.

Lenkkeilystä: ”Lenkillä juostaan kuolemaa karkuun, eikä arvata sen hölkkäävän vastaan.”

Asiantuntijoista: ”Mielipiteitä on turha kysyä hyvin sivistyneiltä. Kosmologi on sitä epävarmempi mitä kauemmas tähtiin hän on katsonut.”

Suomalaisesta ilosta: ”Jos kaikki mistä suomalainen valittaa otettaisiin häneltä pois, katoaisivat ilonaiheet hänen elämästään.”

Minua sävähdytti erityisesti Viikilän kirjoitus ihmisen loputtomasta uteliaisuudesta. Hän kirjoittaa, että ihminen on ohjelmoitu etsimään tietoa ja ”jos Lappajärveltä löytyisi muinainen ydinjätehauta, se avattaisiin kaikista varoitusmerkeistä huolimatta”. Lappajärvestä pisteet kirjailijalle.

Viikilä tarkkailee suomalaisten elämää ikään kuin ulkopuolisena, usein pysytellään yleisellä tasolla, passiivia käytetään paljon. Konkretia olisi tehnyt tekstille terää.

Viikilän ABC-diili lienee ollut pitkä harppaus kirjailijalle, mutta lyhyt askel kirjallisuudelle. Vai käykö niin, että sponsorisopimukset pelastavat suomalaisen kaunokirjallisuuden?

Ehkä kirjailijat hankkivat tulevaisuudessa rahakkaita sponsoreita urheilijoiden tapaan. Kenestä Shellin kirjailija, kuka kelpaa Nesteen runoilijaksi? Keskolle saattaisi sopia joku pitkän proosan mestari, osuuspankeille historiallisten romaanien tekijä ja Lidl voisi palkata aforistikon.

Jukka Viikilä on jo päässyt kirjallisuuden historiaan miehenä, jolle Baba Lybeck myönsi Finlandia-palkinnon. Joku saattaa tulevaisuudessa muistaa Viikilän myös miehenä, joka myi sielunsa ABC:lle.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

”Lappajärvestä pisteet kirjailijalle.”

Ymmärrän!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jääkiekkovalmentaja Erkka Westerlundin ohella Mikael Agricola on yksi tunnetuimmista pernajalaisista. Kunta liitettiin Loviisaan joitakin vuosia sitten, mutta ABC-kirjan tekijän perintö elää Kuninkaantiellä.

https://www.abcasemat.fi/fi/asemat/abc-kuninkaanti...

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Näinkö se on että Baba Lybeck ja kumppanit sekä ABC ohjaavat meidät kirjoja lukevat pois dekkarien ja muun vain huvin vuoksi kirjoitetun pauloista.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Agri-cola lienee agraariajan perua, Coca Cola ja Pepsi-cola tulivat kai 50-luvulla.

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

Coca-Colaa sai näköjään Stockmannilta jo 1930-luvulla, mutta todella tunnetuksi Suomessa 1952 Helsingin olympialaisten aikaan: https://fi.m.wikipedia.org/wiki/The_Coca-Cola_Comp...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tietokirjailijoita monet jo jakoivat Sanoma-Herlinin ja Alma-Herlinin leireihin...

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset