Jorma Melleri

Säihkysäären ranskalaiset korot

  • Säihkysäären ranskalaiset korot

Helena Petäistö ei säästele huutomerkkejä, kun hän kirjoittaa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin vaimosta Brigittestä: ”Cherchez la femme! sanoo ranskalainen. Kaiken takana on nainen! Se jos mikä pitää paikkansa Emmanuel Macronin tapauksessa. Ja mikä nainen! Oh là là, ei todellakaan mitään tusinatavaraa!”

Hehkutus sisältyy juuri joulun alla ilmestyneeseen kirjaan, jossa MTV:n entinen Pariisin kirjeenvaihtaja taustoittaa Macronin valintaa Ranskan presidentiksi (Helena Petäistö: Ranska, Macron ja minä, Otava 2017). Suuren osan kirjasta vie Brigitte Macron, presidentin puoliso ja Ranskan ensimmäinen nainen.

Jos mies on nelikymppinen ja vaimo 64-vuotias, kuten Ranskan presidenttiparin tapauksessa, se herättää kiinnostusta ja joskus myös pahoja puheita. Petäistö esineellistää reippaasti Brigitte Macronin, joka ei siis ole hänen mielestään tusinatavaraa:

”Kun tämä hurmaava blondi hymyilee aurinkoisesti kävellessään kevyesti kymmenen sentin koroillaan polvet reippaasti paljastavassa hameessaan ylpeänä säihkysääristään, hoikasta vartalostaan ja koko olemuksestaan, on hän saanut pahat kielet vaikenemaan.”

Tällaiseen analyysiin ei mies pysty ja jos pystyy, sovinistin leima on otsassa. Petäistö ei leimoja pelkää. Hän jatkaa linjallaan.

Jos ns. parempien piirien kateelliset pariisittaret eivät ole muuta keksineet kuin moittia Brigitte Macronin hameita liian lyhyiksi, se johtuu Petäistön mielestä vain siitä, ettei heillä ole samanlaisia säihkysääriä.

Säihkysääriin Petäistö kiinnittääkin kiitettävästi huomiota, mutta ei hän unohda Brigitten muitakaan avuja. Petäistö kirjoittaa ”pirtsakasta blondista”, josta on lyhyessä ajassa tullut samankaltainen tyyli-ikoni kuin oli prinsessa Diana kanaalin toisella puolella.

”Brigitten asut ovat moitteettoman ryhdikkäät, niiden napakat leikkaukset kaunistavat vartaloa, värit hehkuvat, valkoisuus hohtaa, kankaat ovat huippulaatua, ja tämän kaiken hän kantaa ryhdikkäästi ja tottuneesti ranskalaisten korkojen kopistessa ja hymyn välähtäessä vaaleiden kutrien välistä.”

Jos on Brigitte Macron tehnyt Petäistöön suuren vaikutuksen, vielä enemmän hän ylistää Emmanuel Macronia. Kovimpien hehkuttajien mielestä nuori presidentti on kuin nykypäivän aurinkokuningas Ludvig XIV tai Napoleon.

Petäistö on kokenut Emmanuelin salaisen aseen, katseen, joka on kuulemma niin intensiivinen, ettei se jätä ketään kylmäksi: ”Haaleansiniset silmät, suuret kuin metsälampi, ovat avoimet ja kysyvät ja keskittyvät vain sen hetkiseen keskustelukumppaniin.”

Emmanuel Macron on selvästi harvinainen tapaus. Jo koulupoikana hänestä sanottiin, että hän on ihmeellinen poika, joka tietää kaikesta kaiken.

Helena Petäistön kirjan suurin ansio on ajankohtaisuus. Kirjassa käydään läpi presidentinvaalitaistelun vaiheet ja se on kuin Ranskan politiikan kertauskurssi. Mediaa seuranneille kirjassa ei ole mitään järisyttävää tietoa, mutta kokenut kirjeenvaihtaja osaa kertoa kiinnostavia yksityiskohtia.

Vielä on tietenkin ennenaikaista sanoa mitään lopullista Macronin presidenttiydestä, kun valtakausi on kestänyt vasta runsaat puoli vuotta. Petäistö on oikeassa, kun hän kirjoittaa, että nyt on jälleen aika seurata Ranskaa, jonka nuori johtaja on tuonut uuden toivon tuulahduksen koko vanhalle mantereelle.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Helena Petäistö opiskeli kauppakorkealla samoina vuosina -70 luvun lopulla kuin minäkin. Asuimme jopa yhden talven yli samassa Vaasankadun asuntolassa. Helenan olemuksesta saattoi aavistaa hänen valmistautuvan liikkumaan Brigitte-piireissä.

Sittemmin hän toimi vuosikymmeniä MTV:n Pariisin kirjeenvaihtajana, vaikka esimerkiksi ulkoministeriön diplomaatteja vaihdetaan kohdemaassa muutamien vuosien välein, jotta eivät leipääntyisi asemamaan elämänmuotoon vaan ymmärtäisivät olevansa "metsämiesten" maan ja sen omistajien asialla.

Erikoinen saavutus Helenalta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Petäistö olisi voinut yltää johonkin enempäänkin kenties?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mutta olisiko ollut tarvetta? Jäihän mieleen tämäkin: Täällä Erkki Toivanen, Pariisi.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Lehtimies, diplomaatti ja oman elämänsä kirjuri Max Jakobson sanoi sen suunnilleen näin: suurlähettiläillä on se riski, että he samaistuvat kukin oman kohdemaansa eliittiin, eivätkä näe rahvaan parissa vaikuttavia yhteiskunnan pohjavirtoja.

Sitten käy esimerkiksi niin, että "oho, itäblokki romahti eikä me aavistettu mitään!"

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Jos on Brigitte Macron tehnyt Petäistöön suuren vaikutuksen, vielä enemmän hän ylistää Emmanuel Macronia. Kovimpien hehkuttajien mielestä nuori presidentti on kuin nykypäivän aurinkokuningas Ludvig XIV tai Napoleon."

Ent. opettaja Brigitten säihkysääret ja hänen ent. oppilaansa 'Napoleon'-Macronin sinisilmät lienevät jonkun mielestä hyvinkin vakuuttavia virstanpylväitä Ranskan uuden nousun aikaansaajina. Tosiasiassa nuo eväät ovat säälittävän kevyitä ja kuvastavat vain aikamme toivotonta pinnallisuutta.

"Ehostukseen jo 26 000 euroa – Presidentti Macronin meikkilasku nousee ja suosio hiipuu" https://www.aamulehti.fi/maailma/ehostukseen-jo-26... No, olihan Macronin edeltäjällä, osittain kaljulla Hollandella, oma palkattu hoviparturikin. Annetaan Macronin toki ponnistaa uuden Ranskan ja Euroopan pelastajaksi ja napoleoniksi. Mutta realismin nimissä; kaverin mahalaskuun kannattaa varautua.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Neljännesvuosisadan ikäero, ja vieläpä niin, että nainen on se vanhempi - aijaijai.

Mistä ikä näkyy - ennen kaikkea kasvoista. Alun alkaen kiinnitin huomioni rouva Macronin kampaukseen, jolla aivan selvästi koetetaan kätkeä nimenomaan kasvot. Ja kyllähän piilotus joten kuten jopa onnistuu:

https://static.independent.co.uk/s3fs-public/style...

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Sic transit gloria mundi ja niin rapisee Brigitte-mummin meikit ja tutisee sääret, ennen pitkää.

Huteralla, mutta niin aidon ranskalaisella kiiltokuvapohjalla on Macron-kultin mahti.
Blogisti jättää kertomatta, missä määrin hän uskoo sääriin, meikkiin, napoleon-syndroomaan..

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

Eikös se ole lähes luonnon laki, että kuka ensin nostetaan suosion huipulle, se myöhemmin lasketaan. Mikä menee ylös, tulee aikaa myöten alas.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

No joo, varsinkin Napoleonin mainitseminen jotenkin positiivisena esikuvana kertoo lähinnä mainitsijan omasta iästä. Oletetaan, ettei olla enää itse hengissä, kun kaikki romahtaa. Kun Macron saavuttaa Sauli Niinistön nykyisen iän, hänen vaimonsa on lähes 54 vuotta vanhempi kuin Jenni Haukio nyt.

Mutta Macron Macronina ja nykyaika nykyaikana. Jos, mitä en vielä usko, Britannia eroaa Euroopan unionista, meidän kaikkien puolustuksemme nojaa viime kädessä Ranskan ydinaseeseen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ostin kirjan. Aluksi tuntui, että hätäisesti tehty. Silmiin sattui virheitä. Hyvälle vaikuttaa, kun eteenpäin pääsen. Rouvasta en vielä ole lukenut ja yksi ystäväni olikin melko närkästynyt blogistin nostaessa esille ulkoisen olemuksen. Miksi naisia kohdellaan niin. Ehkä kirjasta löytyy myös rouva Macronin ajatuksia.

Puheenaiheeseen liittyvää

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa