Jorma Melleri

Melania Trump

  • Melania Trump

Ei ole helppoa Yhdysvaltain ensimmäisellä naisella. Aviopuoliso riehuu presidenttinä ja Sofi Oksanen antaa ymmärtää, että Melania Trump on länsimiehen perään lähtenyt itätyttö, jonka stereotypia on seksityöläinen tai surullinen postimyyntimorsian, riiston ja epätasa-arvon vertauskuva.

Sananlasku sanoo, että vaikeneminen on kultaa, puhuminen hopeaa, mutta Sofi Oksanen kääntää asian päälaelleen. Hän neuvoo Melaniaa: puhu enemmän, vaikene vähemmän.

Tällaisen Melania -keskustelun keskellä luin juuri suomeksi ilmestyneen elämäkerran Yhdysvaltain ensimmäisestä naisesta (Bojan Požar & Igor Omerza: Melania Trump - Tämän ajan tuhkimotarina, Minerva 2017). Kirjoittajat ovat Melanian kotimaasta Sloveniasta.

Kirjan kuva Melaniasta on julma. Hän on kirjan perusteella juuri sellainen itätyttö, jonka Sofi Oksanen esitteli laajassa kirjoituksessaan: https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005404708.html

Kirjassa siteerataan tunnettua kolumnistia Charlotte Haysia. Hän kirjoitti kirjassaan vuonna 2007, että Melania kuului niiden naisten joukkoon, jotka tavoittelevat rikasta ja kuuluisaa aviomiestä. Serbialaisilla ja kroatialaisilla on hieno termi tällaisille naisille, sponzoruša. Naiset etsivät itselleen lähinnä elättäjää, eivät kumppania.

Samanlaisia arvioita esittää kirjassa itävaltalainen mallitoimiston johtaja Wolfgang Schwarz, jonka mielestä itäeurooppalaisista naisista ei tullut huippumalleja, koska heidän ensisijainen tavoitteensa oli mennä naimisiin rikkaan miehen kanssa.

Schwarz tylyttää vähän yli kaksikymppistä Melaniaa niin, että sääliksi käy: ”Hänellä ei ollut mitään, hän ei koskaan nähnyt vaivaa, ei koskaan yrittänyt parastaan, oli hiljainen ja etäinen koko ajan, hänestä ei säteillyt minkäänlaista energiaa.” Mallitoimiston johtajan mielestä Melania oli kuin kuollut kala.

Kirjaa lukiessa tuntuu kuin slovenialaisilla kirjoittajilla olisi jotain hampaankolossa Melaniaa vastaan. Kirjan esipuheessa he ikään kuin häpeillen tunnustavat, että Melanian tarinassa on mielenkiintoisia yksityiskohtia, jotka perustuvat ”kieltämättä hiukan rajalliseen aineistoon”.

Miten herttaiseksi ja hyväntahtoiseksi kuvaillusta pikkutytöstä voi tulla niin laskelmoiva, kylmä ja kunnianhimoinen kuin annetaan ymmärtää. Kaiken negatiivisuuden huippu on Donald Trumpin ex-puoliso Ivana, jonka mielestä Melania ei sovi Yhdysvaltain ensimmäiseksi naiseksi: ”Melania ei osaa puhua, hän ei osaa pitää puheita, hän ei edes käy missään tilaisuuksissa, eikä hän vaikuta haluavan osallistua.”

Kaiken kielteisyyden keskellä on mukava havaita, että kirjailijat ovat löytäneet Donald Trumpin lausunnon, jonka hän antoi Melaniasta Howard Sternin haastattelussa ennen avioliittoaan: ”Hän ei ole koskaan pieraissut minun kuulteni.”

En ole havainnut, että Donald Trump olisi antanut asiasta lausuntoa avioliiton solmimisen jälkeen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Miten suomalaiset naiset on otettu maailmalla vastaan? Sitä selvittääkseni katsoin wikipediasta mitä Armi Kuuselasta sanotaan. Hän lienee yhä tunnetuin tapaus.

Kerrotaan CIA:n järjestelleen NL:n varjossa eläneen maan asioita nostaen Olympilaisten -52 ja sotakorvausten maksajan myönteisen imagon rinnalle nuoren miss Universumin, joka itseasiassa valittiin USA:ssa alaikäisenä ollessaan 17-vuotias.

Pian Armi tapasi maailmalla filippiiniläisen upporikkaan hotellinomistajan jonka kanssa meni naimisiin asuen Manilan luksusympäristössä, jossa eivät edes perheen palvelijat seurustelleet tavallisen kansan kanssa. Miehen kuoltua löytyi uusi puoliso jonka kanssa hän viettää hiljaiseloa USA:ssa.

Siis suurvaltapolitiikkaa silloinkin. Max Jakobson ja Jukka Nevakivi mainitaan myös mukana.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tällä tuskin on mitään merkitystä millekään, mutta:

Onko Melania Trumpin (s. 1970) kotimaa todellakin Slovenia, vaikka hän syntyi ja kasvoi valtiossa nimeltä Jugoslavia, ja lähti tietääkseni "länteen" jo ennen Slovenian itsenäistymistä?

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

No niin, jos tarkkoja ollaan, niin Melania syntyi entisessä Jugoslaviassa, johon Slovenia kuului Melanian syntymän aikaan. Slovenialaiset kirjailijat kirjoittavat, että Melania on kotoisin Sloveniasta, tarkemmin sanoen Sevnican pikkukaupungista.

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

Ja vielä selvyyden vuoksi: nyt Melania on tietysti Yhdysvaltain kansalainen, mutta muistaakseni yhä myös Slovenian kansalainen, siis hänellä on kaksoiskansalaisuus.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa