Jorma Melleri

Suomen haukutuin tv-ohjelma

  • Suomen haukutuin tv-ohjelma

Maikkarin Tänään kotona -ohjelma oli 1970-luvulla Suomen haukutuin tv-ohjelma. Se oli myös suosittu ohjelma, jota katsoi yli puolet Suomen naisista. Joukkoon mahtui miehiäkin, kuten Hesarin Jukka Kajava, joka haukkui säännöllisesti ohjelman.

Näin Kajava joulukuussa 1974: ”Voi kauhistus, miten omituiselta maailma näyttää Tänään kotona -ohjelman kautta. Viime lähetyksen perusteella suomalainen nainen kiinnostuu pikkukinkun paistamisesta, froteekankaan leikkomisesta, pienten kukkien ompelemisesta ja ristipistoista yleensä.”

Kajavan kauhistelu sisältyy Pirkko Koskenkylän juuri julkaistuihin muistelmiin (Tänään kotona - huomenna maailmalla, Airut 2017). Kajava oli kärkevistä kritiikeistään huolimatta Tänään kotona -ohjelman paras mainosmies. Kajava haukkui, kansa katsoi.

Ohjelman kantaäiti ja perustaja Kyllikki Stenros, sittemmin Virolainen, aloitti ideoimansa makasiiniohjelman juontajana 1965. Pirkko Koskenkylä, silloinen Jäppinen, oli ohjelman toimittaja ja juontaja viisi vuotta, 1972-77. Kyllikki oli siirtynyt päälliköksi.

Koskenkylän muistelmien kiintoisinta antia onkin kuvaus siitä, millaista oli työskennellä Maikkarissa Kyllikki Stenrosin alaisena. Kun kokematon Jäppinen oli juontanut ensimmäisen lähetyksensä, ohjelmapäällikkö Tauno Äijälä antoi palautetta: ”Olit kuin riihenseinästä reväisty piru.”

Toisenlaistakin palautetta tuli. Toimitusjohtaja Pentti Hanski mylvi puhelimessa Kyllikille niin, että toimittajakin kuuli: ”Jumalauta Kyllikki, nyt olet tehnyt löydön!”

Kyllikki Stenrosin toiminnasta Koskenkylälle on jäänyt paljon hampaankoloon. Hän kirjoittaa, että julkisen hymynaamion taakse kätkeytyi arvaamaton ja oikukas ihminen: ”Tänään kuin itse herttaisuus ja huomenna kylmä kuin jää.”

Kyllikin käytös varjosti Koskenkylän mukaan toimituksen elämää. Lähes jokainen toimituksen jäsen vuorollaan tunsi nahoissaan päällikön epäsuosion. Koskenkylä kutsuu Kyllikin toimintaa työpaikkakiusaamiseksi.

Koskenkylä väittää, että Kyllikki Virolainen halusi myöhemminkin omia Tänään kotona -ohjelman vain ja ainoastaan omiin nimiinsä. Todisteeksi hän esittää arkistojen jyräämisen: ”Kuvanauhojen ja kasettien jyrääminen ei ollut työtapaturma, vaan harkittu teko.”

Koskenkylä syyttää nauhojen hävittämisestä Kyllikkiä, joka kuulemma nauhat hävittämällä kuvitteli, että hän säilyttää asemansa ohjelman ainoana tekijänä. Koskenkylän juontajakaudelta ei ole jäljellä yhtään kokonaista ohjelmaa Maikkarin arkistossa.

Koskenkylän ura Maikkarissa kesti 20 vuotta. Sinä aikana MTV sai uutisensa ja kasvoi irti Yleisradiosta itsenäiseksi toimijaksi.

Koskenkylän kirja on kulttuurihistoriaa ajalta, jolloin televisio oli nuori ja tekijät innokkaita. Se kertoo pienen, kiinnostavan palan television historiaa yhdestä näkökulmasta.

Televisiomuistojen lisäksi Koskenkylä kertoo oman tarinansa orvosta maalaistytöstä määrätietoiseksi maailmankansalaiseksi. Omaa elämäänsä viiden vuoden purjehdusseikkailuineen Koskenkylä on tehnyt tunnetuksi jo aiemmissakin kirjoissaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jukka Kajavalla oli todellakin merkittävä rooli kansan TV-seurannan kannalta. Yleensä pidetyimpiä olivat hänen haukkumansa ohjelmat ja vähiten katsottuja ohjelmat, joita hän kehui.

Kyllikki Stenrosia on vaikea kuvitella varsinaiseksi työpaikkakiusaajaksi, vaikka tietysti julkikuvan taakse voi kätkeytyä kaikenlaista.

TV:ssä näytettiin joskus 80-luvun alussa ohjelmaa, jossa haastateltiin Virolaisen pariskuntaa Vironperän talossa ja kun haastattelija kysyi onko heillä koskaan kinaa keskenään, niin Kyllikki kiisti sen herttaisesti hymyillen. Johannes sen sijaan loi katseen vaimoonsa ja täräytti kameralle:
"Viime viikolla mie tulin kurasilla saappailla pellolta ja Kyllikki käski minnuu käyttämään saunan ovea. Sillo mie sanoin et kuule sie Kyllikki, sellast emäntää ei Vironperäl tuukkaa joka pistää isännän kävelemään sivuovesta. Mie tuun pääovesta ja sie siivoot!"

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

Ennen kuin Kyllikin ja Johanneksen suhde oli julkinen, Kyllikki kutsui Pirkko Jäppisen huoneeseensa ja hänen ainoa asiansa oli kysymys: Mitä mieltä sinä olet Kaarina Virolaisesta? Jäppinen ei tiennyt, mihin kysymys liittyi ennen kuin vasta paljon myöhemmin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Just. Niiiiiin naismaista: kaksi puhumasta kolmannesta.

PS. En väitä etteivätkö miehet koskaan tekisi samoin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jäppisen olisi pitänyt silloin hoksata vastata, että Kaarina on äärimmäisen kostonhimoinen ja suututtuaan vaarallinen.

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

Jäppinen vastasi, että Kaarinasta ei tiedä, onko hän lintu vai kala. Vastaus tyydytti Kyllikkiä.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa