Jorma Melleri

Kielillä puhumisen mysteeri

  • Kielillä puhumisen mysteeri

Eräiden uskonnollisten yhteisöjen tilaisuuksissa tapoihin kuuluu kielillä puhuminen. Ilmiö on outo ja ihmeellinen, ulkopuolisille mysteeri. Mistä on kysymys?

Terhi Törmälehdon esikoisteoksessa kielillä puhumista kuvataan kaunokirjallisin keinoin (Terhi Törmälehto: Vaikka vuoret järkkyisivät, Otava 2017). Törmälehdon esikoinen olisi muuten melko tavanomainen, mutta hänen asiantunteva kuvauksensa helluntailaisen liikkeen sisältä nuorten uskovaisten näkökulmasta tekee kirjasta erityisen.

Kun kirjan päähenkilö Elsa ensi kerran pääsee sellaiseen tilaan, että hänen suustaan alkaa tulla vieraita sanoja, ilo uskonnollisessa lähipiirissä on ylimmillään.

"Kiitos Jeesus, sanoi Virpi ja kiskaisi kätensä hänen otsaltaan korkealle ilmaan." Sitten muutkin tajusivat, mitä oli tapahtunut.

"Jeesus kulta, kiljaisi Mira ja ryntäsi oranssilta tuolilta Elsan luo. - Halleluja, karjahti Arvo!

Äidinkielen opettaja Törmälehto on tehnyt kielillä puhumisesta akateemisen opinnäytteen, gradun. Hänen siis pitäisi tietää, mistä ilmiössä on kysymys, jos sitä ylipäätään voi järjellä selittää.

Kirjan luettuani en tullut hullua hurskaammaksi. Tähän on tyytyminen: "Ei, kyse ei ole transsista, ei, sitä ei voi opetella, se on merkki Hengestä ja lahja. Mutta voi sitä joka pilkkaa Pyhää Henkeä ja käyttää saamaansa lahjaa väärin."

Ennen kuin Elsa pääsi tilaan, jossa kielillä puhuminen onnistui, hänen suunsa oli puuroa, huulet raskaat ja tahmeat. Sanat eivät olleet mitään järjellistä kieltä, vaan se oli puhetta, jota kuulemma Jumala ymmärsi.

Kielillä puhuminen jätti jälkensä. Elsan olo ensimmäisen kerran jälkeen oli turpea ja täyteläinen. Leukoja särki ja kieli oli turvoksissa. Iho tuntui herkältä, ruumis yhtäaikaa levänneeltä ja särkevältä.

Uskonsotureissa voi nähdä myös koomisia piirteitä. Riemastuttava on kuvaus siitä, miten he yrittävät rukoilla Kainuun Alkot Herran huoneiksi. He huusivat Henkeä pullojen luo Kainuun kaikille kulmille: "Jeesus tule Paltamoon! Herra sinä näet Puolangan synnit."

Kajaanissa Elsan helluntailaisuus törmää kotona arkiseen körttiläisyyteen, jota edustavat erityisesti samassa huushollissa elävät isovanhemmat. Helluntailaisten kokouksissa Elsaa oli opastettu, että körttiläisyys on muotouskontoa, jossa "Henki ei viihdy". Isovanhemmat, kuten Elsan vanhemmatkin kavahtavat tyttären valintoja.

Elsa kokee pettymyksiä sekä hengellisessä elämässä että maallisessa rakkaudessa niin Kainuussa kuin Kolumbiassa. Kokemusten jälkeen alkaa luopumisen aika. Ehkä Elsastakin tulee lopulta kunnon körttiläinen.

Törmälehdon esikoiskirja on vakuuttava taidonnäyte. Se on nuorten ihmisten kasvutarina, kertomus uskosta ja epäilystä, nuoresta hurmiosta kohti aikuisten maailmaa.

Kun esikoisromaani ilmestyy tammikuussa, voisi kuvitella, että se syksyn kirjatulvassa vaipuu unohduksen yöhön. Rohkenen kuitenkin ennustaa, että Törmälehdon kirja muistetaan loppuvuodestakin, kun erilaiset raadit tekevät tiliä kirjavuodesta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Netissä on näyte kielillä puhumisesta. Se lie helluntalaisuuden ulkopuolisille melkoisen tuntematon ilmiönä. https://www.youtube.com/watch?v=XYsKj7o7YXY

nainen tulkitsee myös puheensa.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Psykiatri Hannu Lauerma on selittänyt uskonnollisten tilaisuuksien yhteydessä havaitut "ihmeet".
Eli kyse on voimakkaan suggestion (saarjaajat, muu yleisö) aikaansaamasta haltioituneisuuden tilasta. Saarnaajilla on psykologista silmää löhduttamisessa ja kuuntelemisessa.
Vastaavasti yleisössä on aina osa hypnoosille alttiita henkilöitä, joilla saattavat lentää kainalosauvat nurkkaan tms. huudetaan eläköön ja vastaavaa, eli ns. ihmeparantumiset.

Kuitenkin jälkikäteen kivut palaavat ja yhtään pysyvää paranemistulosta ei olla saatu. Ei yhtä ainutta. Tutkittu väitöskirjaksi asti. On tutkittu, että itsemurhat tässä otannassa ovat kohonneet, ehkä pettymyksestä siitä ettei paranemista tapahtunutkaan.

Esim. Pirkko Jalovaaraahan syytettiin vamman tuottamisesta, kun nivelrikkoinen laski painonsa jalan päälle Jalovaaran komennosta tuollaisessa saarnatilaisuudessa.

Kielillä puhuminen on pelkkää siansaksaa, ihmismielen omia tepposia, tämän saman hypnoosin tuloksena. Vaikkei siitä terveydellistä riskiä olekaan.

Että mysteeri on ratkaistu, huuhaata koko homma tai siis selitettävissä vailla jumalia. Nämä moneen kertaan kumotut myytit aina vain pulpahtavat uudestaan esiin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olen miettinyt pääni puhki missä kirjassa puhuttiin ihmisen kahtiajakautuneesta aivotoiminnasta. En muista sitä, kun on ikuisuus lukemisesta. Sekin selittäisi näitä ilmiöitä. Piilossa on toinen ajatusmaailma.

Tuli nyt mieleen Breaking Bad sarja, jossa ei ole mitään alitajuntaan liittyvää, vaan ihmisiä, jotka elävät kahdessa erilaisessa ympäristössä. Breaking Bad pääosassa on kemian opettaja, perheen isä, yhden lapsen ja toisen pian syntyvän isä. Normaali perhe, mutta hän sairastuu syöpää, jonka parantaminen jenkeissä maksaa maltaita. Mies tarvitsee rahaa ja keksii keinot, perheen näkökulmasta hän alkaa käyttäytyä kummallisesti. Perhe ei tiedä hänen kaksoiselämästään mitään. Hän valmistaa ja myy huumeita entisen oppilaansa kanssa. Sukulainen on huumeyksikössä töissä ja etsii suurta huumekingiä, omaa sukulaistaan. Saa nähdä miten siinä lopulta käy. Hyvä kuvaus ihmisen luonteesta ja kyvyttömyydestä ilmaista itseään ja salata asioita ja tsempata. Sarja myös osoittaa tämän maailman kierouden, niin sanottujen hyvien ihmistenkin.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Hypnoosia viihdekäyttöön tehdyillä ohjelmilla on näytetty, että ihminen taipuu melkein mihin vaan. Jos erästä ulkomaista ohjelmaa on uskominen, ihmisjoukosta pystyttiin valitsemaan henkilö, joka olisi murhannut toisen suggestion tuloksena, ellei kyseessä olisi ollut paukkupatruunat.

Hannu Lauerman mukaan viihdekäytössä on vaaransa ja hän ei pidä siitä ollenkaan.

Parantamiskokouksissa, kielillä puhumisessa ei ole kyse viihteestä vaan ihmisten manipuloimisesta itsekkäiden tarkoitusperien hyväksi joissa ei ole mitään jumalaista. Eikä siis täten mielestäni romantisoinnin varaakaan.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #5

Väitetään, että ihmistä ei hypnoosissa saada tekemään oman vakaumuksena vastaisia tekoja.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen Vastaus kommenttiin #6
Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #7
Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #5

Olin Lahdessa Parolan panssarijoukkojen kurssijuhlassa aikanaan. Lääkäri hypnotisoi inttipoikia. Hämmästytti miten kundit makasivat pää toisen tuolin varassa ja kantapäät toisen varassa tikkusuorina. Nuoret miehet pistettiin myös tanssimaan keskenään siten, että toinen pareista oli hypnotisoitu tytöksi. Tanssi oli eroottista leikkiä. Taidetaan hypnoosilla saada ihmiset toimimaan myös omia valvetilan käsityksiä vastaan. Vaarallista siis. Toki hypnotisoituvia on kuitenkin vähän, muistaakseni noin 5 % ihmisistä.

Kun nyt tarkastin asian, luin hypnoterapeutin käsityksen asiasta. Hänen mukaan jokainen voidaan hypnotisoida. Vaarallista, todella vaarallista.
http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/109316-jo...

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

Joka tapauksessa ilmiöstä saa mielenkiintoista aineistoa kaunokirjallisiin teoksiin, kuten esimerkit osoittavat.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Hyvin mielenkiintoista tuo, että kielilläpuhumiseen liittyisi negatiivisia fyysisiä tuntemuksia: "Elsan olo ensimmäisen kerran jälkeen oli turpea ja täyteläinen. Leukoja särki ja kieli oli turvoksissa. Iho tuntui herkältä, ruumis yhtäaikaa levänneeltä ja särkevältä."

Itse helluntailaistaustaisena en ole koskaan kuullut tällaisesta, vaan kaikki todistavat vain päinvastaista, kuinka kaikki oli helppoa. Nähtävästi kielilläpuhuminen jatkuvasti muuttuu kummallisemmaksi ja oudommaksi, kauemmaksi raamatullisista piirteistä. Ks. vaikka vuodenvaihten blogini aiheesta. Jos sallitte, tästä alkaen: http://esa-jussisalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset