Jorma Melleri

Ammesmäet intiaanien mailla

  • Ammesmäet intiaanien mailla

Asuin poikavuodet Ammesmäentien varrella Lappajärven Itäkylässä. Siksi minua kiinnostaa kaikki, mikä liittyy Ammesmäkeen, tuohon myyttiseen Itäkylän ytimeen.

Ammeksia riittää joka lähtöön. Ei siis mikään ihme, että Ammesmäkien sukua on myös Amerikan intiaanien joukossa. Suomalaisen miehen ja intiaanivaimon jälkeläisiä kutsutaan fintiaaneiksi.

Fintiaanien elämää tekee tutuksi kolmen naisen uutuuskirja (Katja Kettu, Meeri Koutaniemi, Maria Seppälä: Fintiaanien mailla, WSOY 2016). Yksi kirjan laajasta henkilögalleriasta on Marcus Ammesmaki, alle kolmekymppinen nuori fintiaani.

Ammesmäen suvun miehillä on ollut useita avioliittoja intiaanien kanssa. Marcuksen isä on fintiaani Joel Ammesmaki ja äiti puolalaistaustainen Dawn Abramowski/Ammesmaki. Isoisän Sulon vaimo lienee kuulunut ojibwe-heimoon. Isän veli Frank Ammesmaki, kohta kuusikymppinen mies, näyttää olevan lääketieteen tohtori.

Veikko Leväniemi kyseli jo Ilkka-lehdessä Marcuksen sukujuurien perään ja arveli, että hän on Ammesmäeltä Amerikkaan lähteneiden siirtolaisten jälkeläinen. Yli sata vuotta sitten suomalaisten siirtolaisten virta kulki erityisesti Minnesotaan, Michiganiin ja Wisconsiniin. Rapakon taakse lähti myös 20 Ammesmäki-nimistä miestä ja kuten Leväniemi toteaa, se oli raskas suonenisku pienelle Ammesmäen kulmakunnalle.

Veljeni Kari, joka on innokas sukututkija, perehtyi Marcus Ammesmaen sukujuuriin. Hän vahvistaa, että Marcuksen juuret johtavat Ammesmäelle. Tämän kirjoituksen tiedot perustuvat Karin tutkimuksiin, joista poimin muutaman yksityiskohdan. Koko sukuselvitystä tässä ei ole mahdollista esittää.

Marcus Ammesmaen isoisän isä oli Johannes (John) Ammesmäki (1879-1958) ja äiti Aliina Ollila (1885-1969). He muuttivat Yhdysvaltoihin 1900-luvun alkupuolella. Johnin äiti muuten oli omaa sukua Leväniemi (Loviisa 1847-1935), mikä saattaa kiinnostaa myös Veikko Leväniemeä.

Ammesmäkien sukupuussa vilahtelee tuttuja nimiä: on Vinkkoja ja Uusitaloja. Nuoruudesta muistan, miten vanhat miehet puhuivat Amerikan-juttujaan. Naapurimme Eemeli Hilli ja Vilho Mäki, Erkin Antin Vilho, olivat syntyneet Yhdysvalloissa ja olivat Ammesmäkien sukulaisia.

Johannes John Ammesmäellä oli USA:ssa myös sisko Hanna, jonka poika oli Johannes (Jussi) Uusitalo (1902-1965). Hänen kauttaan tullaan jo niin lähelle nykyaikaa, että minäkin tunsin monia Jussi ja Vieno Uusitalon (1906-1992) lapsia Itäkylässä.

Marcus Ammesmaki on perinnetietoinen fintiaani. Omiensa joukossa hän käyttää ojibwankielistä nimeään Manidoo Maa'iingan. Hän on lukion käynyt, asuu Fond du Lac -reservaatissa ja on töissä reservaatin historian- ja luonnonvaratutkimuksen laitoksella.

Marcus tietää varmasti suomalaiset juurensa, mutta intiaanien kulttuuri ja identiteetti ovat hänelle todennäköisesti läheisempiä kuin suomalaisuus. Olisiko aika tutustuttaa Marcus Ammesmaki suomalaisiin ja lappajärveläisiin juuriinsa?

(Kirjoitus on julkaistu Järviseudun Sanomissa 25.1.2017)

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Akseli Järnefelt kirjoitti kirjan Suomalaiset Amerikassa, Otavan julkaisema 1899. Siinä on melkoisesti myös suhteista intiaaneihin. Kirja löytyy Kansalliskirjaston kokoelmista sähköisenä. Niinpä aihe on jo aiemmin kiinnostanut. Otin tuon mainitun kirjan koneelleni.

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

Irja, kiitos tästä tiedosta. Järnefeltin kirja vaikuttaa kiinnostavalta.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa