Jorma Melleri

Vihreä mies viisastui

  • Vihreä mies viisastui

Jarkko Tontti tekee uudessa esseekokoelmassaan vihreistä niin suorasukaisen ja viiltävän analyysin, että häntä alkaa itseäänkin hirvittää (Jarkko Tontti: Viisastuminen sallittu, Kosmos 2016). Olenko liian ankara vihreille, hän kysyy sen jälkeen kun on ensin rusikoinut puolueen ja toivonut sen jäsenten siirtyvän muihin puolueisiin.

Tontti tietää, mistä puhuu, kun hän kirjoittaa vihreistä. Hän on toiminut vihreiden eduskuntaryhmässä sekä lainsäädäntö- että ryhmäsihteerinä. Hän on koulutukseltaan oikeustieteen tohtori. Tontin viisastuminen tarkoittaa tässä yhteydessä hänen takinkääntöään, tuskaista lähtöään vihreistä.

Tontti, joka on aktiivinen tekijänoikeuksien puolustaja, erosi lopulta vihreistä, kun huomasi, että puolue liukui yhä enemmän piraattipuolueen linjoille. Hänen mielestään Vihreät ei ole vakavasti otettava aikuisten ihmisten puolue.

Ällistyttävän suuri osa vihreistä kärkipoliitikoista on Tontin mukaan sirkustirehtöörejä, joille maailmanpelastaminen ja kaiken näennäisesti hyvän ja kauniin puolustaminen on vain jalusta, koroke omalle esilläololle: "Vihreät eroavat muista puolueista vain siinä, että he kutsuvat kaverien suosimista ja korruptiota yhteisöllisyydeksi ja lähidemokratiaksi."

Yli 30-sivuisessa esseessä (Vihreistä keilaajista) Tontti ei jätä kiveä kiven päälle, kun hän ruotii vihreitä vaikuttajia. Hän maustaa kirjoituksen mehukkailla yksityiskohdilla kulissien takaa.

Vihreän ryhmän yksi varjelluista salaisuuksista oli se, ettei Jyrki Kasvi osannut itse päivittää nettisivujaan. "Samaan aikaan hänestä luotiin kuvaa ainoana poliitikkona, joka ymmärsi Internetistä jotain."

Tontti piikittelee "ilmastoasiantuntija" Oras Tynkkystä ja kutsuu Outi Alanko-Kahiluotoa punavihreäksi kiivailijaksi, jonka arvomaailma sijaitsee jossain Vasemmistoliiton vasemman laidan ja SKP:n oikean laidan välimaastossa.

Esseisti syyttää vihreitä ei-puolueeksi, jonka kellokkaat väheksyvät tavallisia ihmisiä. Hän lainaa ex-vihreä Timo Harakkaa: "Tuskin mikään voima saa vihreitä työttömyyslähiön pubinnurkkaan, inhan alaluokan pariin, isojen tuoppien ja pienten haaveiden maailmaan."

Tontin esseekokoelmassa on toki muutakin kuin vihreiden kritiikkiä. Kirjoitukset kiertyvät politiikan lisäksi filosofian ja kirjallisuuden ympärille. Niissä kirkastuu Tontin näkemys: taiteella ja kirjallisuudella on lopulta vain kaksi aihetta, rakkaus ja kuolema.

Suomalaisen esseekokoelman ilmestyminen on sen verran harvinainen tapaus, että hatunnosto on aina paikallaan. Esseistiksi Jarkko Tontilla on erinomainen tausta. Hän on juristi, kirjailija, runoilija ja aktiivinen järjestömies. Esseistinä Tontti onkin parhaimmillaan, yksi parhaista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Heh,heh: "Ällistyttävän suuri osa vihreistä kärkipoliitikoista on Tontin mukaan sirkustirehtöörejä, joille maailmanpelastaminen ja kaiken näennäisesti hyvän ja kauniin puolustaminen on vain jalusta, koroke omalle esilläololle".

Kuulostaa kiinnostavalta ja perustellulta; saman kuvan olen heistä kyllä itsekin muodostunut; teenpä kirjasta ensitilassa varauksen kirjastossamme. Kiitos kiinnostavasta yhteenvedostasi!

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

No, jos ei poliitikko ole esillä ja jalustalla, ei hän kauhean paljon pysty harrastamaan maailmanpelastamista ja kaikkea hyvän ja kauniin puolustamista :)
Poliitikko on asema, jossa vaikutetaan hyvin paljon esilläolon kautta. Minulle ei oikein avaudu Tontin kiukuttelun ydin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eipä viitsi lukea, koska vihreät ovat juuri niin pöljiä, että ei niitä erikseen enää tarvitse nauraa. Jyrki Kasvi paljasti jo monesti Puheenvuorossa osaamattomuutensa, vaikka leikki suurta gurua ja leikkii vieläkin. Minun käy sääli ja myötähäpeän väreet kun kuulen tai näen Ville Niinistön.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kuten jo aiemmin johonkin kirjoitin: Ville Niinistö on nykyisin maamme ykköspopulisti.

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

Ville Niinistöstäkin Tontilla on purevia arvioita.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Tontin arviothan on kuultu jo monta kertaa joka tuutista. En tiedä, mistä on kyse: kyllä sitä puoluetta voi vaihtaa ilman omien traumojen julkista riepottelua jatkuvasti. Enkä ole psykologiasta niin kiinnostunut, että ensi tilassa lukisin teoksen. Tervemenoa persuihin, jos kiinnostaa populistinen henkilöpolitiikka.

Itse olen vihreiden ehdokkaana kuntavaaleissa Multialla.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa