Jorma Melleri

Maailman kuuluisin käsienpesijä

  • Maailman kuuluisin käsienpesijä

Kun Jeesus oli tuomittu ristiinnaulittavaksi juutalaisten pappien vaatimuksesta, Juudean prefekti Pontius Pilatus pesi kätensä koko asiasta. Tämä maailman kuuluisin käsienpesijä on päähenkilö Asko Sahlbergin komeassa historiallisessa romaanissa (Asko Sahlberg: Pilatus, Like 2016).

Pilatus muistelee aikaansa Rooman imperiumin valtapeleissä, joita leimasivat ahneus, pyrkyryys, irstailut ja vallanhimo. Itse Pilatus ei ollut mikään suuri vallankäyttäjä, vaan pikemminkin traaginen hahmo, joka ajautui vallan liepeille vähän sattumalta. Keisari Tiberiuksen tärkein avustaja Sejanus oli Pilatuksen ystävä.

Pilatus on kolme vuotta sitten ilmestyneen Herodeksen sisarteos. Molemmissa kuuluu taustalla Mika Waltarin tyyli ja ääni, mutta ei se ainakaan minua haittaa.

Sahlbergin Pilatus on loppujen lopuksi melko sympaattinen henkilö. "Tämä vika minussa on alati ollut: olen ollut aivan liian inhimillinen. Minua ovat lietsoneet ahneus, ylpeys, ylimielisyys, kateus, kostonhimo ja kaikki muut ominaisuudet, joita ilman ihmiset tuntuisivat alastomilta."

Pilatus seurasi ennen Juudeaan lähtemistään Rooman juonitteluja läheltä. Hän alkoi pohtia ensimmäistä kertaa, oliko vallan saavuttaminen todella vaivan arvoista, kun sitä ei voinut tavoittaa muulla tavoin kuin toisen luita polkemalla ja korottamalla oma etunsa kaikkien toisten etujen yläpuolelle.

Pilatus soimasi omaa järjettömyyttään, kun oivalsi, että eihän hänellä edes ollut valtaa. "Olin pelkkä käskyjä välittävä orja."

Tiberius oli vastentahtoinen hallitsija. Hän kertoi ystävilleen, millainen peto valta on. Vallan käyttö oli Tiberiuksen mielestä kuin olisi pitänyt sutta korvista.

Tiberius muutti Caprin saarelle ja hänestä sanottiin, että hän kasvatti mieluummin kurkkuja kuin hallitsi maailman mahtavinta imperiumia. Roomassa, kullatun rappion keskellä, tilannetta käytti sumeilematta hyväkseen Tiberiuksen luottomies Sejanus, poliittisten juonittelijoiden arkkityyppi.

Pilatus paljasti Tiberiukselle Sejanuksen vehkeilyt. Sejanus joutui vankilaan, jonne Pilatus meni tapaamaan häntä. Vallanhimon sokaiseman Sejanuksen ja Pilatuksen tapaamisen vankilassa Sahlberg kuvaa hienosti.

Pilatus menetti 11 vuoden jälkeen Juudean prefektin asemansa, pakeni vaimonsa ja poikansa kanssa Roomasta, jäi yksin ja rupesi kirjoittamaan kokemuksiaan opiksi ja ojennukseksi jälkipolville.

"Tahdon varoittaa jälkeeni tulevia lapsellisesta uskosta elämän autuuteen ja omahyväisestä vimmasta kivetä polkunsa maineteoilla, sillä autuus on katoavaista ja mainetekojen muiston pyyhkäisee pois leppymätön tuuli. Ihminen iloitkoon, kun on sen aika, pimeyden voimien edessä hänen on nöyrtyminen."

Asko Sahlberg lienee tuntemattomin mestariluokkaan kuuluva suomalainen nykykirjailija. Se johtuu osittain siitä, että hän asuu Ruotsissa.

Sahlberg on ollut jo kolme kertaa Finlandia-ehdokkaana. En pidä suurena vääryytenä, jos tämäkin teos kirjakisoissa ehdokkuuksia kerää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuinkakohan suuri autonomia juutalaisilla oli Rooman valtakunnassa?
Meinaan, olisiko Pilatus Rooman lähettämänä kuvernöörinä lain mukaan voinut estää Jeesuksen kuolemantuomion tai sen täytäntöönpanon? Vai oliko hän vain tällaisissa tapauksissa Rooman valtakunnan kumileimasin paikalliselle oikeudenkäynnille?

Jos hänellä olisi ollut mandaatti estää tuomio tai ainakin armahtaa Jeesus Barabbasin sijasta, niin käsien peseminen teatraalisena eleenä siinä tapauksessa olisi ollut vain selkärangatonta tekopyhyyttä. Jos hänellä ei sellaista mandaattia ollut, niin käsien peseminen tuomion täytäntöönpanossa on ymmärrettävää.

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

Ei kai Pilatuksella oikein muuta vaihtoehtoa ollut kuin hyväksyä tuomio.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mutta oliko se de facto vai de jure?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Bulgakovin Master i Margaritassa annetun kuvan mukaan Pilatus olisi teoriassa voinut käyttää valtaansa, mutta käytännössä sekä juutalaiset, että Tiberius olisivat hermostuneet turhasta provokaatiosta, joka ei millään muotoa olisi palvellut Rooman etuja.

Roomalaisilla taisi olla taipumusta mahtipontisiin eleisiin.

Onko Pilatuksessa muuten omaksuttu asioita Bulgakovilta?

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

Pilatuksen tilanne oli juuri sellainen kuin Pekka Roponen kuvaa ja se käy ilmi myös Sahlbergin kirjasta.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa