Jorma Melleri

Lempin lumoissa

  • Lempin lumoissa

Aluksi täytyy onnitella kirjailija Minna Rytisaloa ja hänen kustantajaansa (Gummerus) tehokkaasta ennakkomarkkinoinnista. Rytisalon esikoiskirja (Minna Rytisalo: Lempi, Gummerus 2016) julkaistiin virallisesti heinäkuun viimeisellä viikolla, mutta jo kesäkuusta lähtien kirjallisuusblogeissa Lempiä on ylistetty mestariteokseksi. Moni on Lempin lumoissa.

Kustantaja onkin jaellut Lempin ennakkokappaleita ilmeisen anteliaasti. Netin blogiarviot ovat kustantajille kai entistä tärkeämpiä, kun sanomalehtien kirja-arviot ovat ainakin oman näppituntumani mukaan vähentyneet.

Kuusamossa äidinkielenopettajana toimiva Rytisalo on itsekin kirjoittanut kirjablogeja vuosikausia ja tuntuu olevan monen blogistin kaveri. Olipa joku blogisti lukenut jo Rytisalon kirjan käsikirjoituksenkin. Kirjablogistit ovat enimmäkseen naisia. Piiri pieni pyörii eikä kaveria jätetä, vaan kehutaan.

Ja näin Lempi innosti blogisteja: ”Lukukokemus oli aivan mieletön! Tunnelataus on niin voimakas, että kirjan loputtua olo oli fyysisesti uupunut. Päätä särki kuin tuntien itkemisen jälkeen. Upeaa kieltä, upea tarina.” – Maija, Kirjojen keskellä -blogi

Kulttuuri kukoistaa -kirjablogi kehui Lempin ja kirjoitti 18. heinäkuuta, mitä muualla oli sanottu kirjasta: "Todella hieno, toteaa Henna Hemulin kirjahyllystä. Huikea tunnelataus, sanoo Maija Kirjojen keskellä. Bleue Kirjapolkuni-blogissa ei oikein innostunut, kun taas Villis iloitsi tutun bloggarin kirjasta ja sanoo sitä lähes täydelliseksi. Lempi lopetti Jaanan kuivan kauden lukemisessa ja yllätti iloisesti Mari a:n. Amma selätti lukemisen turmiolliset lähtökohdat ja sanoo kirjaa vuoden tapaukseksi. Hienovireinen, kaunis, rujo, sanoo Pienen kirjaston Katri. Lillin kirjataivaassa kirja koettiin pohjattoman surulliseksi. Hehkuu ja kipunoi, kuvailee Kaisa-Reetta. Väkevää pohjoista, herkkää pehmeyttä, kuvaa Kannesta kanteen -Kaisa, ja häneltä sekä googlaamalla löytyy lisää linkkejä."

Nämä arviot siis viikkoja ennen kuin kirja oli edes myynnissä.

Nyt olen lukenut Lempin, mutta en pysty kirjoittamaan siitä kunnollista omaa arviota jälkijunassa noiden ylistysten jälkeen. Olen mykistynyt. Ei pitäisi lukea kirjablogeja.

Sen rohkenen kuitenkin sanoa, että Lempi on keskinkertaista parempi kirja, kypsä esikoisteos. Voi olla, että Lempi on vuoden kirjallinen tapaus, mutta kirjavuosi on vielä pahasti kesken, joten ei mennä asioiden edelle.

Lempin rakenne on selkeä ja idea yksinkertainen. Itse Lempi ei pääse kirjassa ääneen lainkaan, vaan tarina kerrotaan Viljamin, Ellin ja Siskon kautta. Kirjan loppuratkaisu on yllättävä.

Tässä vielä kustantajan esittely kirjasta: http://www.gummerus.fi/fi/kirja/9789512404346/lempi/ 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa