Jorma Melleri

Koti Helsingissä, sydän Berliinissä

  • Koti Helsingissä, sydän Berliinissä

Helsingin uudelleenrakentamisen arkkitehti Engel lupasi vaimolleen Charlottelle, että Helsingissä ollaan vain kuusi vuotta. - Lupausta ei ole vaikea pitää, sillä tämä on luotaantyöntävin paikka, minne matkani on koskaan vienyt, Engel sanoo heti Jukka Viikilän uutuuskirjan aluksi (Akvarelleja Engelin kaupungista, Gummerus 2016).

Viikilä menee suoraan asiaan. Hän ei turhia selittele eikä taustoita sitä, mikä mies Engel (1778-1840) oikeastaan oli. Lukija ottakoon faktoista itse selvää. Kirjailija kirjoittaa Engelin yöpäiväkirjaa ja kuvittelee, mitä miehen päässä liikkuu.

Tampereen yliopistossa Salla Elo teki vuonna 2007 gradun Engelistä: Koti Helsingissä, sydän Berliinissä. Siinä hän keskittyy nimenomaan Engelin yksityiseen puoleen. Lieneekö Viikilä käyttänyt gradua lähteenään?

Ensin ajattelin, että tämä Viikilän päiväkirjamainen teos on heppoista tekoa, mutta mitä enemmän luin, sitä paremmalta se tuntui. Viikilä onnistuu hyvin: kieli on runollista ja kaunista, täynnä aforismin kaltaisia lauseita.

Saksalainen Engel ei viihtynyt Helsingissä, tuppukylässä: - Täällä Helsingissä koen olevani sivussa ja peloissani, onnettomuuksien ja ikävien sattumusten armoilla.

Berliinistä Tallinnan ja Pietarin kautta Helsinkiin tullut Engel suunnitteli jatkuvasti muuttoa takaisin Berliiniin, mutta siitä ei tullut mitään. Vaimokaan ei viihtynyt, tytär sairasteli, pojista ei puhuta mitään. Engel oli lopulta Helsingissä 24 vuotta, kuolemaansa asti.

Engelin ammatillista kunnianhimoa tyydytti se, että hän sai suunnitella kokonaisen kaupungin: - Minun ammatillinen toiveeni on päästä niin kauas omista taipumuksistani, että jonakin päivänä tulen ylistäneeksi omaa rakennustani muistamatta, että olen sen itse suunnitellut. Todellinen kauneus on aina etäällä ja sen ympärillä on avara tori.

Hyviä sitaatteja Viikilän kirjasta voisi lainata vaikka kuinka paljon. Kirjailijan Engel esittää teräviä huomioita myös suomalaisista, joille kaunein kukka on peruna ja jotka tavan takaa katsovat taivaalle, ei Jumalaansa, vaan sateen merkkejä säikkyen. "Tässä maassa puhutaan alituiseen säästä..."

Pohjalaisten sielunmaisemasta Engel teki osuvia havaintoja maakuntamatkallaan: - Pohjanmaalla, missä kävin tapaamassa kellomestari Könniä, ei ole paikkoja mihin piiloutua, vain tyhjää lakeutta. Siksi ihmiset piiloutuvat itseensä. Ystävällisintä, mitä voit ihmiselle tehdä, on rakentaa hänelle kaupunki.

Havaintojeni mukaan Viikilän esikoisromaani viehättää erityisesti ns. kirjallisia piirejä. Ja mikä ettei, onhan Akvarelleja Engelin kaupungista kaunokirjallisuutta sanan varsinaisessa merkityksessä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hiukan samaa aihetta kuvasti elämänkerrallisen Eino Leinosta kertovan Hannu Mäkelän teoksen episodi, jossa Leino on palaamasta Italiasta takaisin Suomeen muutaman kuukauden oleskelun jälkeen.

Italia oli tehnyt Leinoon lähtemättömän vaikutuksen ja matkallaan takaisin Suomeen hän päätti jäädä pariksi viikoksi Berliiniin. Hänen kirjoittamassaan kirjeessä mainittiin jotenkin niin, että vaikka Berliini ei samaa "dolce vitaa" olekaan kuin Italia, niin on se sentään jonkinlainen pehmeä lasku lopulliseen synkkyyteen.

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

Mäkelä taisi saada Finlandia-palkinnonkin Leino-kirjastaan: Mestari. Hieno kirja!

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Saatan olla hyvinkin väärässä, mutta kierrellessäni aikoinaan Potsdamissa tuli mieleeni, että arkkitehtuuri muistutti samaa, mitä se on Helsingissä suurkirkon ympärillä.

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

Potsdamin arkkitehtuurista en tiedä, mutta ei siellä varmaankaan Engelin töitä ole.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ #4/JM: "Potsdamin arkkitehtuurista .."

Potsdamin rakennusvaiheen huippu taisi osua kertalukua 100 vuotta ennen Engelin syntymää, mutta ajattelinkin, että vahvoja vaikutteita hän on saattanut sieltä saada.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyllä vaikutteet mielestäni Helsingin kohdalla ovat tulleet suoraan Pietarista.

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri Vastaus kommenttiin #7

Pietarista vaikutteet tulivat ja Aleksanteri I oli myös innokas arkitehtuurin harrastaja. Aleksanteri nimitti Ehrenströmin ehdotuksesta Engelin Helsingin uudelleenrakentamiskomitean arkkitehdiksi.

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

Engel taisi nuorena miehenä Saksassa suunnitella eniten myllyjä ja muutaman julkisen rakennuksen.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa