Jorma Melleri

Putin vitsien valossa

  • Putin vitsien valossa

Vladimir Putin menee ravintolaan Federaationeuvoston ja Duuman puheenjohtajien kanssa. Tarjoilija tulee kysymään, mitä tilattaisiin.
Putin: "Otan lihaa ja olutta."
Tarjoilija: "Entä vihannekset?"
Putin: "Heille myös lihaa ja olutta!"

Vitsi on poimittu Ilmari Susiluodon, 68, uudesta kirjasta (Plan Putina - Punaiselta torilta Maidanin aukiolle, Auditorium 2015). Plan Putina tarkoittaa Putinin suunnitelmaa nostaa Venäjä takaisin suurvallaksi.

Huumori on tärkeä, joskus järeäkin ase politiikassa. Vallanpitäjät vapisevat pilkkakirveiden edessä. Naurunalaiseksi joutuminen on diktaattorillekin kova paikka. Siksi vallanpitäjien lähipiiri syöttää usein hyväntahtoisia kaskuja kansan kulutukseen.

Putin on Susiluodon kirjan päähenkilö, vaikka on siinä paljon muutakin. Neuvostoaikana huumori sykki pinnan alla, lehdistä piti osata lukea rivien välitkin.

Neuvostovitsit ovat Susiluodon mielestä suullisen kansanperinteen maailmanennätys. Ahdistaville asioille nauraminen helpotti. Sääntö tuntuu olevan, että mitä huonommat ajat, sitä paremmat vitsit.

Eletään vuotta 2032. Putin ja Medvedev istuvat ravintolassa juomassa olutta.

Putin: Olen unohtanut, kumpi meistä on presidentti ja kumpi pääministeri?
Medvedev: Sinä olet nyt presidentti!
Putin: No, kipaisepas hakemassa vielä yksi tuopillinen!

Ukrainan ja Venäjän välinen kriisi on ollut kova paikka molemmille osapuolille. Ukrainan pääkaupunki Kiova on Venäjän synnyn symboli. Siksi Ukrainan lähteminen omille teilleen oranssin vallankumouksen myötä järkytti venäläisiä. Mutta vitsinikkareita kriisit eivät lannista.

Ukrainalainen ja venäläinen löytävät aarteen.
"Jaetaan se veljellisesti", sanoo venäläinen.
"Ei käy", vastaa ukrainalainen. "Jaamme sen tasan!"

Fima: "Olen viime aikoina koettanut puhua vähemmän venäjää."
Iza: "Mikä sinulla on - pelkäätkö, että ukrainalaiset tulevat sinua rökittämään."
Fima: "Ei, ei. Pelkään, että venäläiset tulevat minua auttamaan."

Seuraava vitsi on ajalta, jolloin Venäjän ja Ukrainan suhteet olivat vielä normaalitilassa. Ukraina kuului Neuvostoliittoon.

"Mikä on maailman suurin maa?"
"Ukraina. Sen rajat ovat Karpaateilla, pääkaupunki Moskovassa, vankilat Siperiassa ja kirkot Kanadassa."

Tästä Susiluodosta ei oikein ota selvää, onko hän lintu vai kala. Ehkä hän on nimensä mukaisesti susi tai sitten susi lammasten vaatteissa tai päinvastoin lammas suden turkissa. Joka tapauksessa Susiluoto oli outo lintu ulkoministeriössä.

Susiluoto on työskennellyt sekä Neuvostoliitossa että Venäjällä niin diplomaattina kuin tutkijana. Hänen tittelinsä ulkoministeriössä oli erikoistutkija. Susiluoto savustettiin aikoinaan UM:stä. Arto Luukkasen näkemys savustamisen syistä löytyy täältä: http://plaza.fi/lukeminen/parnasso/arto-luukkanen-suomi-venajan-taskussa

Originelli Susiluoto ei välittänyt seurustella diplomaattien kanssa vaan meni kaduille, puhutteli huopikkaita myyviä mummoja, matkusteli sinne tänne, osteli kaduilla kattiloita ja muuta roskaa, ristisanatehtäviä ja anekdoottivihkosia.

Susiluoto kirjoittaa itsestään: "Kirjakaupoissa hän viipyi niin kauan, että varjostajille täytyi maksaa ylityökorvauksia. Lyhyesti: mies oli kaikin puolin epäilyttävä."

Huumorimies!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Hauskoja esimerkkejä! Neuvostokaudella vastaavat jutut tarjosi Radio Jerevan.

Käsitteenä "diplomaatti Susiluoto" poikkesi ilmeisesti täysin Max Jakobsonin näkemyksestä, jonka mukaan lähettiläillä on taipumus samaistua kohdemaansa eliittiin. Kristallisaleissa ei tietenkään näe eikä kuule, mitä kansan keskuudessa tapahtuu - tai on tapahtumatta.

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

Susiluotohan ei ollutkaan mikään karriääridiplomaatti vaan erikoistutkija, mitä se sitten tarkoittaakin. Nyt hän on jo eläkkeellä.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

"Susiluoto"

Mieleenpainuva tarina linkin takana!

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Pari päivää lukenut kirjaston kappaletta. Kannatta lukea, vaikka alle puolet vasta tehty. Kaksinkertainen akateemikko ei petä (Ukraina, Neuvostoliitto). Kolmatta tuskin tulee, Venäjän osalta ainakaan.

Käyttäjän KariSynberg kuva
Kari Synberg

Hienoa, että Ilmarilta tuli uusi kirja. Ilmari on loistava sanankäyttäjä.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa