Jorma Melleri

Ihtiriekkoja ja väkitukkoja

  • Ihtiriekkoja ja väkitukkoja

Facebookiin on perustettu ryhmä, joka on nimeltään Järviseuvun murre. Ryhmässä näyttää olevan jo noin 400 jäsentä. Ryhmän perustajat ansaitsevat hatunnoston, mikä tapahtukoon Eila Rintalan sanoin: "Kylläpäs on het mukavansorttinen ryhmä."

Kun murretta ei kuule päivittäin, se tuppaa unohtumaan. Silmäilin joulunpyhinä murresivun päivityksiä ja niitä lukiessa huomasin, että jo unohtuneita sanoja alkoi tupsahdella muistin kätköistä.

En muista, olinko lapsena ihtiriekko vai väkitukko tai kenties molempia. Sirpa Lassila selventää Facebook-sivuilla, mistä on kyse: Ihtiriekoks sanottii, ku oltiin nii väkitukkoja ja riivattuja ettei toteltu.

Murrehan on siitä metka, että se saattaa vaihdella muutaman kilometrin säteelläkin. Ei Järviseudullakaan mitään yhtä yhtenäistä murretta puhuta.

Alajärven Menkijärvellä puhutaan eri tavalla kuin Lappajärven Itäkylässä. Kaikkia evijärveläisten sanoja ei Soinissa ymmärretä.

Ruotsin kielen vaikutus kuuluu Järviseudulla. Mitä lähemmäksi esim. Evijärvellä mennään ruotsinkielisiä alueita, sitä voimakkaammin vaikutus tuntuu.

Kun taas toisella suunnalla lähestytään Lapuaa ja Kauhavaa, Etelä-Pohjanmaan murre kuuluu ihmisten puheissa. Kortesjärvellä ei aina ymmärretä alajärvisten juttuja. Ja savolaiskiila vaikuttaa vähän kaikkialla Järviseudulla, mutta erityisesti kai Lappajärvellä ja Vimpelissä.

Itselleni murreryhmän keskusteluissa on paljon outoja sanoja. Pientä kiistelyä on syntynyt jopa ryhmän nimestä: pitäisikö olla murre vai murres. Molemmilla on omat kannattajansa. Murres tuntuu kotoisammalta minun korvaani.

Äidinkielen asiantuntija Sakari Viinamäki kirjoittaa, että Järviseudun murteisiin on omaksuttu Etelä-Pohjanmaan murteesta s-kirjain e-loppuisiin sanoihin, substantiiveihin. "Näillä on mukava ilahduttaa vieraita murteita puhuvia: hames, homes, kaijes, perkeles, lyhes, vehes, venes ym. Paa enemmän vaatesta! Näin ainakin Itäkylässä."

Muutamat vanhat sanonnat ja sanat ovat erityisesti pysyneet mielessä. Ehkä niitä on hoettu tavallista enemmän lähipiirissä. Tämä on yksi parhaista: Ei renkää kallata kaajin (kaatin) lakkarista makosia. Tai tämä: Kyllä minua melekee olovanaa janotti.

Nyt alkaa silmät olla jo het veskaljamella, että pitänee lopettaa. Kaija Pilbackan sanoin: "Nyt ei enää köppäillä, menkää nukkumaa ja siunatkaa ihtennä."

Meillä vanhoilla on nimittäin omat vaaransa. Saa vielä kuvesvian, niin kuin se yksikin mies, joka rupes vanhoilla päivillään typeröimään. Köppästä touhua!

 

(Kirjoitus on julkaistu Järviseudun Sanomissa 30.12.2015)

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa