Jorma Melleri

Elina Försti - moderni latomaalari

  • Elina Försti - moderni latomaalari
  • Elina Försti - moderni latomaalari
  • Elina Försti - moderni latomaalari
  • Elina Försti - moderni latomaalari
  • Elina Försti - moderni latomaalari
  • Elina Försti - moderni latomaalari
  • Elina Försti - moderni latomaalari
  • Elina Försti - moderni latomaalari
  • Elina Försti - moderni latomaalari

Alajärven Luoma-aholla asuu ja työskentelee merkittävä kuvataiteilija, joka alkaa olla tunnettu muuallakin kuin kotikylässään. Elina Försti on uutteralla työllä pikkuhiljaa vankistanut asemiaan Suomen kuvataiteen kärkijoukossa.

Förstin kotikylä Luoma-aho on ihme paikka. Kylässä on enemmän teollisia työpaikkoja (400) kuin asukkaita (300). Luoma-ahon väkiluku on kasvanut jatkuvasti viime vuosina. Kylälle on muuttanut nuoria perheitä ja rakentaminen on ollut vilkasta.

Päätin eräänä synkkänä marraskuun päivänä tehdä elämysmatkan tähän ihmekylään. Ajelin pitkin harmaata ja sateista Etelä-Pohjanmaata Luoma-aholle. Missään ei näkynyt ristinsielua. Ihmiset olivat sisätiloissa.

Olin varoittanut taiteilija Förstiä etukäteen mahdollisesta vierailusta. Hän suhtautui ajatukseen suopeasti, onhan hän myös Luoma-ahon kyläyhdistyksen sihteeri.

Kun saavuin annettuun osoitteeseen, ihmettelin, olenko tullut väärään paikkaan. Laajan peltoaukean kulmassa, pitkän kuusikujan jälkeen näin vain riihen näköisen suuren rakennuskompleksin.

Olin kuin olinkin oikeassa paikassa. Rakennusryhmän nimeksi paljastui Talo Riihi, ja siinä on paitsi taitelijan ateljee myös hänen perheensä asunto. Kuvia löytyy täältä: http://www.woodarchitecture.fi/fi/projects/talo-riihi

Riihi on vaikuttava ilmestys. Se on arkkitehti Anssi Lassilan suunnittelema puurakennus, joka on herättänyt huomiota niin meillä kuin muualla. Talo Riihi on ollut mukana erinäisissä kilpailuissa; viime vuonna se sai kunniamaininnan Puupalkinto 2014 -kilpailussa. Nyt se on ehdolla arvostetussa Mies van der Rohe -kisassa.

Anssi Lassila on kotoisin Alajärven naapurista, Soinista. Hän voitti tänä vuonna arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon. Hän on mitä sopivin arkkitehti suunnittelemaan rakennuksia Alvar Aallon lapsuusmaisemiin.

Kun olin hetken hämmästellyt Riihen pihapiirissä, löysin taiteilijan työnsä äärestä. Elina Förstin ateljeesta avautuu huikea peltomaisema. Koko seinän levyisestä ikkunasta taiteilija on laskenut 16 latoa. Latomaalarille on vaikea kuvitella parempaa työskentelypaikkaa.

Elina Försti on moderni latomaalari. Hän ei tee latojen muotokuvia. Pääosassa ovat värit. Romahtaneet ja ränsistyneet ladot heräävät eloon Förstin maalauksissa.

Taiteilija antaa maalauksillaan unohdetuille ladoille uuden merkityksen. Försti kuvaa katoavaa maaseutua romahtaneiden latojen kautta, mutta niin iloisin värein, että ulkopuolisen tarkkailijankin on pakko uskoa maaseudun tulevaisuuteen.

Elina Förstin taidenäyttely on Saarijärven museossa 10.12. - 21.2.2016.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Nyt harmittaa, olen nimittäin Saarijärveltä kotoisin ja siellä olisi tuo näyttely. Käyn siellä enää vanhempien haudalla, nytkin jouluaattona päiväseltään, mutta silloinhan museo on kiinni.

En muista milloin olisin nähnyt näin itseäni puhuttelevia tauluja eli kiitos kirjoituksesta.

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

Eiköhän näyttely tule jossain vaiheessa myös Helsinkiin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Hyvin koristeellisia tauluja.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa