Jorma Melleri

Mikä on Hectorin valinta?

  • Mikä on Hectorin valinta?

Asetin itselleni tavoitteeksi lukea kaikki kuusi kirjallisuuden Finlandia-ehdokasta ennen kuin voittaja julkistetaan. Tavoite toteutui kalkkiviivoilla. Valitsijadiktaattori Hector paljastaa valintansa tänään (26.11.2015).

Viimeksi luin Selja Ahavan Taivaalta tippuvat asiat (Gummerus 2015). Ahavan Finlandia-ehdokkuus yllätti monet eikä vähiten kirjailijaa itseään.

Ahava on nimennyt teoksensa hiljaiseksi kirjaksi, jossa ei ole ulkokirjallisia "ansioita". Uutisotsikoissa Ahavaa eikä hänen kirjaansa ole näkynyt.

Sen sijaan kirjallisuusblogeissa, joita silmäilin, Taivaalta tippuvat asiat on kehuttu laajalti. Pikaisen silmäilyn jälkeen en huomannut yhtään kielteistä arviota. Silmiin pisti myös, että  kehujat olivat yleensä naisia.

Taivaalta tippuvat asiat koostuu neljästä luvusta, jotka tavalla tai toisella liittyvät toisiinsa. Puhe on sattumasta, kuolemasta, surusta ja ajan kulumisesta. On tyttö, jonka äiti jää taivaalta tippuvan jäälohkareen alle, nainen, joka voittaa lotossa kahdesti jättipotin, mies, jota salama iskee viisi kertaa ja paljon muita.

Mihinkään ei voi luottaa, kuten lottovoittaja Annu Heiskanen kirjoittaa salamoiden suosikille, kirjeenvaihtoystävälleen: "Että jos taivas ja meri eivät ole luotettavia, ei sitä ole aina maakaan! Jääkokkareet tippuvat, salamat lyövät, aallot pyyhkäisevät, ja joskus maa vain yksinkertaisesti repeää."

Synkkää siis on ja kaikenlaista outoa tapahtuu. Aluksi en pitänyt kirjasta lainkaan. Se vaikutti jotenkin teennäiseltä, väkisin väännetyltä, vaikka tekstiä Ahava tuottaa keveästi. Ehkä en ikämiehenä oikein osannut samaistua lapsen näkökulmiin, jotka ovat kirjan keskeistä antia.

Selja Ahava on koulutukseltaan dramaturgi. Se näkyy tekstissä. Taivaalta tippuvat asiat ei ole pitkää proosaa vaan episodimaisia katkelmia. Teksti on kurinalaista ja helposti luettavaa.

Jos en olisi asettanut itselleni tavoitetta lukea kaikki Finlandia-ehdokkaat, tuskin olisin tarttunut Ahavan kirjaan. Todennäköisesti en olisi lukenut myöskään Markku Pääskysen kirjaa (Sielut, Tammi), joka on kuin Ahavan opuksen pikkuserkku. Lasten näkökulma on molemmissa keskeinen.

On siis Finlandia-palkinnosta ainakin se ilo, että tulee luettua sellaisiakin kirjoja, joita ei muuten lukisi.

Ahavan ja Pääskysen kirjat ovat omassa lajissaan hienoja teoksia. Minun ykkössuosikkejani Finlandia-voittajaksi ne eivät kuitenkaan ole.

Arvioni muista Finlandia-ehdokkaista löytyvät täältä:
Hotakainen: http://jormamelleri.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/201630-avioero-vai...
Lindstedt: http://jormamelleri.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/206426-seitseman-n...
Lassila: http://jormamelleri.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/206734-dosentin-ar...
Rajala: http://jormamelleri.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/206903-panu-rajala...
Pääskynen: http://jormamelleri.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/207092-paaskynen-j...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kirja-arvoitus Finlandiasta päättyy siis kohta, jännitetään siihen saakka. Itse olen sairastellut koko syksysn ja silmät eivät ole kestäneet lukemista tai kirjoittamista, joten on vain uskottava mitä kirjoitat. Toivottavasti Hector onnistuu valinnassaan kaikki varmasti ovat hyviä, mutta kuka on paras?

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

Kirjoja on hankala asettaa paremmuusjärjestykseen. Voittaja on Hectorin mielestä paras ja siihen on tyytyminen.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Olen Finlandia-palkinnon kannattaja, koska se näkyvästi muistuttaa kirjojen olemassaolosta. Toivottavasti kateus ei vaivaa ammattikuntaa, näkyvyyshän hyödyttää kyllä heitä kaikkia; varsinkin kun ajankuluksi on tarjolla nin paljon muutakin.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Kun mninulla ei ole mitään käsitystä siitä onko Hector miten pätevä arvioimaan kijojen hyvyyttä en osaa välttämättä antaa arvoa voittajalle. Se vain olisi selvää että Hector pitää sellaisesta kirjasta jonka voittajaksi valitsee.
Ihan sama olisi jos päätöksen tekisi Katri Helena, Bull Mentula tai joku monista Suomen Virtasista.
Mutta kilpailu on minunkin mielestäni hyvä, ehdokkaiksi on valittu vain "kunnon kirjallisuutta" ei dekkareita tai hölynpöly science fictionia, toivottavasti saa lukevaa yleisöä entistä enemmän kiinnostumaan laatikirjallisuudesta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kirjallisuudessa Bull voisi arvostaa eniten vanhaa kunnon puhelinluetteloa, koska se tarjoaa parhaan vastuksen kahtiarevinnässä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Asetin itselleni tavoitteeksi lukea kaikki kuusi kirjallisuuden Finlandia-ehdokasta ennen kuin voittaja julkistetaan."

- Toivottavasti Hectorilla oli sama tavoite. Onneksi minä en ole vaarassa joutua Finlandia-valitsijaksi, koska urakanomainen kaunokirjallisuuden lukeminen olisi kertakaikkista tervanjuontia.

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

Ei kuuden kirjan lukeminen kovin kauhea urakka ole.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Luin erittäin kiinnostuneena Lempisen ja Paajasen sotahistoriallisen Pääkallosotilas-kirjan, joka esittelee Aarne Kähärän sotaretken nuorena SS-vapaaehtoisena. Mutta sepä oli vain yksi kirja, eikä kuulu kaunokirjallisuuteen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tänään Kuuntelin Oneironin kirjoittajaa. Kerrassaan mielenkiintoinen aihe. Tuntuu erityisen tärkeälle. Mehän vierastamme kuolemasta puhumista. Ehkä kirja antaa siihen uusia näkökulmia ja avaa puheen mahdollisuuksia. Tuon kirjan ja Armain aika kirjan ainakin luen, ehkä enemmänkin. Olen hidas lukija, nautiskelija.

Eilen aloitin tuoreimman nobelistin Svetlana Alexievichin Chernobyl kirjan. Ydinvoima on myös se aihe, jota olen jo pidempään pohdiskellut muutoinkin. Joten Finlandia kirjojen ja voittajien perään en ole niin täydellistä suoritusta vaatimassa itseltäni.

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

Laura Lindstedt ja Oneiron Ylen Aamu-tv:ssä kohta: klo 8.48.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Onnea Laura, onnea Niklas, eikun Teos, mutta sehän on sama;)))

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Laura L. piti vaikuttavan puheen palkinnon pokattuuan. Painavaa asiaa. Yleltä ainakin kuulee: http://yle.fi/uutiset/finlandia-voittaja_laura_lin...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Onnittelut. Arvasin, kun eilen tapasin kirjailijan kustantamossa. Ostin kirjan. Aihe erittäin mielenkiintoinen. Kuolemasta emme juuri uskalla puhua tai aihetta vältellään. Kirja voi tuoda uudenlaista ajattelua. Jännityksellä odotan mitä se minulle tulee merkitsemään. Sen verran on jo läheisten kuolema ennättänyt koskettaa.

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

Kova oli puhe. Onnittelut myös kustantajalle!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hyvä kun jokin taho alkaa jo ääneen puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä!!!

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa