Jorma Melleri

Paljon melua Normasta

  • Paljon melua Normasta
  • Akateeminen kirjakauppa, Hki 26.9.2015
    Akateeminen kirjakauppa, Hki 26.9.2015
  • Sofi Oksanen Harri Haanpään haastattelussa.
    Sofi Oksanen Harri Haanpään haastattelussa.
  • Sofi signeeraa Normaa.
    Sofi signeeraa Normaa.

Sofi Oksanen on Suomen menestynein nykykirjailija. Hänen uusi kirjansa on aina tapaus. Hänen ympärilleen on rakennettu vertaansa vailla oleva markkinointikoneisto ja vaikuttaa siltä, että Sofi on mielellään mukana tuotteistamassa itseään.

Kun Oksasen uutuus (Norma, Like 2015) julkaistiin tänä syksynä suurin juhlamenoin Aleksanterin teatterissa, seurasin suoraa lähetystä kotona Hesarin nettisivujen kautta. Oli burleskia, soittoa ja laulua, Pekka Haavisto haastatteli ja loppuunmyty sali taputti.

Olin Akateemisessa kirjakaupassa, kun Sofin kustannustoimittaja Harri Haanpää haastatteli häntä. Ihmisiä oli paljon liikkeellä. Suuret banderollit mainostivat Normaa näkyvillä paikoilla.

Normalla ja Sofilla on komeat nettisivut. Kirjailijasta on otettu näyttäviä valokuvia, joita olen nähnyt mm. Instagramissa. Sofi poseeraa mielellään. Tukka on aina hyvin ja asut huomiotaherättäviä.

Normaa on mainostettu myös laajalla Suomi-kiertueella koko syksyn. Kiertueella on liikuttu sponsorin mainosautolla, jonka kyljissä komeilevat Norman mainokset. Kiertueen on sanottu tukevan Naisten Pankin toimintaa.

Tämä pitkä johdanto on tarpeen, kun puhutaan Sofi Oksasen uudesta kirjasta. Sen kohdalla ei voi ohittaa ulkokirjallisia asioita. Kirja tahtoo jäädä sivuseikaksi.

Kaiken rummutuksen jälkeen sain vihdoin luetuksi Norman. Se osoittautui pettymykseksi. Norma on keskinkertainen kirja.

Norman pääasia ovat hiukset. Kukapa muu sopisi aiheesta paremmin kirjoittamaan kuin Sofi Oksanen, joka tunnetaan näyttävästä tukkalaitteestaan. Ensin tulee tukka, sitten vasta Sofi.

Kirjan punaisena lankana hiusbisneksen lisäksi on naisten asema yleensäkin kauneusalan markkinoilla. Aihevalinta sinänsä on hyvä ja yllättävä, toteutus vain ontuu. Normassa on liian paljon asioita, jotta se pysyisi koossa.

Sofi Oksanen on hyvän puolella pahaa vastaan. Kukapa ei olisi. Tästä asetelmasta ei vain useinkaan synny hyvää kaunokirjallisuutta. Vivahteet puuttuvat, henkilöt jäävät etäisiksi ja yksiulotteisiksi.

Sofi Oksasen ydinsanoma on tässä: "Se joka hallitsee unelmia, hallitsee maailmaa. Se joka hallitsee hiuksia, hallitsee naisia. Se joka hallitsee heidän lisääntymiskykyään, hallitsee myös miehiä. Se joka pitää naiset tyytyväisinä, tyydyttää miehetkin ja se joka tohtoroi hius- ja vauvakuumeisia ihmisiä, on heidän kuninkaansa."

Norma on melkein enemmän tietokirja, pamfletti, hiusbisneksestä, kohdunvuokrauksesta ja kauneusteollisuudesta kuin kaunokirjallinen teos. Se sopiikin hyvin kampanjakirjaksi Naisten Pankille. Norma on kampanjakirjallisuutta.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kirja vielä kesken. Oksanen marssittaa melkoisen ison joukon väkeä kirjaansa. Se hiukkasen häiritsee ainakin 60 sivua luettuani. Kuka on kuka ja miten he liittyvät toisiinsa. Tukkabisnes tuntuu aluksi arvoitukselle, mutta selvinnee matkan varrella, jotain nykynaisten maailmasta kertovaa. Näin sen kirjan tähän mennessä olen kokenut. Eri sukupolvi, eri aatteet, eri meikit ja vaatteet. Kyllä sen lukee, ainakin tuohon 60:een sivuun saakka.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Oksanen on oksanen Hyryn Antti on myös oma itsensä. Ihan hyviä molemmat, omalla tavallansa taaplaavat äärilaidoillaan.
Mutta leikki leikkinä, tottahan kynän jälki on pääasia. Sofi välillä kai vetää henkeä, tekee sitä mistä tykkää hupinaan, kiertelee maailmaa, paistattelee. Moni näistä oikeista kirjailijoistahan keventelee juopottelemalla ja viettämällä epäsiveellistä seksuaalista elämää.
Sofi on hyvä ja kypsyy, näin uskon.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jospa ei ole enää aikaa kaiken myllytyksen keskellä kirjoittaa Puhdistuksen veroista kirjaa?
Oksasen omaa hiuslaitetta en pidä kovin onnistuneena, ylimitoitettuna se saa pienikokoisen naisen näyttämään kyttyräselkäiseltä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hiuslaite on Oksasen tavaramerkki. Ilman sitä hän näyttäisikin aivan tavalliselle ihmiselle.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield
Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #6
Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #9

Minusta kirjailia ei tarvitse ulkonäköön perustuvaa tavaramerkkiä. Hyvä kirjailija erottuu omalla kirjallisella tyylillään.

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

Aika on varmasti kortilla, mutta valinta on oma.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kustantajallakin on merkitystä, niillä taitaa myynti olla tärkeämpää kuin laatu.

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

Kun laatu ja hyvä myynti yhdistyvät, kustantajakin on tyytyväinen. Sellaistakin tapahtuu.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

En vain malta olla tälläämättä tätä tähän:
https://picasaweb.google.com/113679801467129695575...

Kirjassa on kirjailijan omistuskirjoitus, mutta lukeminen on vielä kesken..

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa