Jorma Melleri

Venäläinen sankari

  • Venäläinen sankari

Vanhan viisauden mukaan onnellinen on se kansa, joka ei tarvitse sankareita. Ovatko venäläiset onnellisia vai onnettomia, kun Venäjällä on jälleen ryhdytty palvomaan sankareita? Yksi sankari on ylitse muiden: Vladimir Putin.

Presidentti Putin pönkittää itse omaa sankaruuttaan monin tavoin. Hänen ympärilleen on rakennettu sankarikultti, jolle ei löydy ainakaan lännessä vastinetta.

Venäjä-ekspertti, professori Timo Vihavainen on tehnyt kirjan Venäjän sankareista ja epäjumalista (Vladimir Suuresta Putiniin, Otava 2015). Hän taustoittaa ansiokkaasti sankareita historiasta nykypäivään. Venäjä on äärimmäisyyksien maa, jolle ei kelpaa kultainen keskitie.

Neuvostoliitossa oli paljon "sankareita", mutta kommunismin romahduksen jälkeen sankarit häipyivät taka-alalle. Uudet sankarit odottivat jo nurkan takana.

Muutos tapahtui Vihavaisen mukaan muutama vuosi sitten. Erityisesti Ukrainan kriisin yhteydessä Putinille on sovitettu sankarin viittaa. Sotasankaritkin ovat nousseet uuteen arvoon Venäjällä.

Venäjä oli neuvostokauden ja perestroikan jäljiltä polvillaan. Sitä jopa säälittiin ja halveksittiin. Länsi nöyryytti ja saneli ehtonsa ja Venäjä alistui. Nyt Putin esitellään miehenä, joka nosti Venäjän alennustilasta jaloilleen.

Venäjän propaganda kuvaa asian niin, että Putin puolustaa maataan aggressiivista länttä vastaan kuin Aleksanteri Nevski aikanaan. Näyttämisen halu on suuri, kuten on nähty Ukrainassa ja viimeksi Syyriassa.

Vihavainen on sitä mieltä, että niin Venäjällä kuin Putinilla on itsetunto-ongelmia. Historiantutkija heittäytyy kyökkipsykologiksi, kun hän arvioi Putinia: pienellä miehellä on pienen miehen ongelmat.

Maskuliininen sankari ei Vihavaisen mielestä yleensä ole ollut pikkumies Venäjällä eikä muuallakaan. Samaan hengenvetoon hän luettelee monia palvottuja johtajia, jotka ovat olleet lyhyitä: Napoleon, Hitler, Stalin, Suvorov.

Kun Putin vieraili aikoinaan Turussa Leningradin kaupungin edustajana, hän ei Vihavaisen mukaan erottunut tapetista. "Myös Stalin kuului noihin huomaamattomiin ja hiljaisiin, joita ymmärtämättömät ovat aina väheksyneet. Amerikassa heille olisi tarjottu diagnoosia ja hoitoa."

Venäjällä Putinia on markkinoitu jopa naisten miesihanteena, mikä ihmetyttää Vihavaista. Tätäkin propagandaa on tutkijan mukaan tehty Putinin valvonnassa ja vastaa hänen toiveitaan ja omakuvaansa: hyväkuntoinen, raitis, sivistynyt.

Putinin julkikuva on täynnä machoilua ja näyttämisen halua. Hän esiintyy julkisuudessa judomestarina, hän ratsastaa, sukeltaa, lentää, komentaa sota-alusta, ampuu tainnutusnuolen tiikeriin, esiintyy paidattomana, löytää vanhoja ruukkuja meren pohjasta, opastaa kurkia lentämällä niiden edellä riippuliitimellä ja lyöttäytyy moottoripyöräjengin siivelle.

Mitäpä ei mies tekisi katu-uskottavuutensa puolesta! Mutta miten käy Putinilta rock and roll?

Venäjällä on historian saatossa pystytetty ja kaadettu paljon patsaita. Vihavainen kysyy kirjansa lopussa, millaisen patsaan Sankari-Putin mahtaa aikanaan saada.

Kunnianosoituksia on Venäjän presidentti toki saanut jo nyt. Time-lehden vuoden mieheksi Putin valittiin viime vuonna. Saman kunnian sai Adolf Hitler vuonna 1938.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän TimothyKestrel kuva
Timo Koivusalo

Putin toistaa historiaa mutta vain nopeutetulla aikataululla. Vertaa Anschluss 1938 vs. Krimin valtaus 2014 ja Afrika Korps 1941 vs. Syyria 2015.

Tämä ei ole yllättävää koska Putin lukee ja siteeraa mielellään Ivan Ilyiniä ja Karl Haushoferia, jotka tunnetaan fasistisista kirjoituksistaan. Hän tiettävästi pakotti koko hallintonsa opettelemaan Ilyinin kirjoituksia ulkoa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ai,"Venäläinen sankari", kaksipäisen kotkan kirjakannessa ja liukuu karusellissa? Venäjän presidentti Vladimir Putin ihan OK!, mutta muuten Vihavainen on väärässä! Ei se aina ollut kaksipäinen, se Kotka! Välillä toinen pää oli poikki tai ei sitäkään ja paikalla oli Sirppi ja Vasara!

Kaksipäinen kotkan ilmestyi kuvioon vasta Aleksanteri II (1857) aikana. Venäjän lokakuun 1917 vallankumouksen jälkeen "Sirppi ja Vasara" ottivat paikkansa (1923). Vuonna 1993 Venäjän presidentti Boris Jeltsinin ukaasin mukaan vaihdettiin Neuvostoliiton sirppi ja vasara kaksipäiseen kotkaan.

Joten ei nuo kaikki Venäjän mahtimiehet, jotka ovat kirjan kansikuvassa, olleet Kaksipäisen kotkan kerhossa!

Jorma Mellerin kirjoitus on herättänyt muitakin ajatuksia,mutta kun en ole lukenut kirjaa, niin en vielä kommentoi muuten.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Heistonen kirjoittaa: "Kaksipäinen kotkan ilmestyi kuvioon vasta Aleksanteri II (1857) aikana."

Minun tietääkseni sumerilaisten alunperin kehittelemä kaksipäinen kotka ilmestyi aikoinaan Moskovan suuriruhtinaan Ivan III:n (jota myös Suureksi kutsutaan) sinettiin vuonna 1472 hänen avioiduttuaan Sofia Palaiologosin (alk. Zoe) kanssa. Hän oli Bysantin viimeisen keisarin, Konstantinos XI:n veljen tytär ja toi mukanaan Moskovaan paljon bysanttilaisia tapoja ja symboleja vahvistamaan käsitystä Moskovasta uutena Roomana Konstantinopolin jälkeen. Sen jälkeen se on ollut yhdessä p.Yrjön kanssa Venäjän keskeisimpiä symboleja läpi vuosisatojen p.l. neuvostoajan jolloin sen kuvaama kirkollisen ja maallisen vallan yhteenliittyminen ei oikein sopinut silloisten vallanpitäjien kuvioihin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Niin se on. Kiitos korjauksesta. Minä vain rajasin ajatukseni Venäjän uusimman historiaan...Olikin aikomus palata joskus kaksipäisen kotkan historiaan...

Печать Ивана III, 1497 год - Moskovan suuriruhtinan Ivana III:n sinetti

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%81%D1%82%D...

Печать Ивана IV, 1539 - Ivan IV (Ivana Julma)sinetti
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%81%D1%82%D...

Moskovan ruhtinaskunnan symboli:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thu...

Большой государственный герб России, 1882 год-
Venäjän virallinen Vaakuna vuodelta 1882

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%81%D1%82%D...

Siis, muutama kuva kaksipäisen kotkan historiasta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #4
Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #5

Kiitos paljon! Tosi mielenkiintoista!!!

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa