Jorma Melleri

Mankellin haikeat jäähyväiset

  • Mankellin haikeat jäähyväiset

Henning Mankell valitsi viimeiseksi jääneen kirjansa (Ruotsalaiset saappaat, Otava 2015) motoksi katkelman Rolandin laulusta: Paljon on se oppinut joka tuntee surun. Teoksen tunnelma onkin haikea ja surumielinen. Kirja on itsenäinen jatko-osa romaanille Italialaiset kengät.

Ruotsalaisten saappaiden päähenkilö Frederik Welin, yksinäisellä saarella asuva seitsemänkymppinen kirurgi, pelastuu täpärästi talonsa palosta, joka osoittautuu tuhopoltoksi. Palon jälkeen hän tekee tiliä elämästään, miettii paljon kuolemaa. Eläkeläisellä on aikaa mietiskellä.

Syöpää sairastanut Henning Mankell kuoli alkuviikosta (5.10.2015). Hän oli 67-vuotias. Kirjaa kirjoittaessaan hän saattoi aavistaa, että se jäisi hänen viimeisekseen.

Kirurgi havahtuu, että hänen ympärillään on yhä enemmän kuolleita. Uusia tulipaloja syttyy. Niitäkin epäillään tuhopoltoiksi, ja palojen sytyttäjä selviää Frederikille vähitellen. Avainhenkilöitä ovat saariston vanha, mystinen postiljooni Jansson ja paikallislehden toimittaja Lisa Modin.

Kun Frederik tapaa ensi kerran toimittaja Modinin, hän miettii, että vanhoilla miehillä ei ole enää paljon aikaa. "Voimme vain toivoa äkillistä rakkautta." Suhde paljon nuorempaan toimittajaan syvenee lämpimäksi ihmissuhteeksi.

Kirurgi tai ehkä kirjailija itse ei oikein osaa päättää, pelkääkö hän kuolemaa vai ei. "Nyt olin vanha mies, joka pelkäsi kuolemaa", Frederik miettii ensin. Vähän myöhemmin hän on tullut toisiin aatoksiin: "En pelkää kuolemaa. Kuoleman täytyy merkitä vapautumista pelosta. Lopullista vapautta."

Palaneen talon tilalle rakennetaan uusi talo. Frederik nauttii pienistä asioista eikä hän kuolemakseenkaan jaksa käsittää, miksi hänen pitäisi lopettaa seurusteleminen vanhojen ystäviensä kanssa vain siksi, että he ovat kuolleet.

Vaikka romaanissa puhutaan paljon kuolemasta, ainakaan minulle ei jäänyt ahdistunutta jälkimakua.  Pikemminkin päin vastoin. Kirja loppuukin näin valoisiin tunnelmiin: "Oli jo elokuun loppu. Syksy tulisi pian. Mutta enää en pelännyt pimeää."

Mankell on armoton tarinaniskijä. Hän osaa luoda sellaisen tunnelman, että lukija pysyy hereillä. Ruotsalaiset saappaat on komea päätös komealle uralle. Henning Mankell on kuollut, mutta hänen kirjansa elävät.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa