Jorma Melleri

Chagallin lehmätkin lentävät

  • Chagallin lehmätkin lentävät
  • Chagallin lehmätkin lentävät
  • Chagallin lehmätkin lentävät
  • Chagallin lehmätkin lentävät
  • Chagallin lehmätkin lentävät
  • Chagallin lehmätkin lentävät
  • Chagallin lehmätkin lentävät
  • Chagallin lehmätkin lentävät

Viikonloppuna avattiin Brysselissä Belgian kuninkaallisessa taidemuseossa Marc Chagallin (1887-1985) taiteen suurkatselmus. Olen kuvataiteen asiantuntija sillä itsevarmuudella, minkä täydellinen tietämättömyys antaa, joten voin esittää varmoja mielipiteitä näyttelystä.

Kävin näyttelyssä heti avajaispäivänä. Suosio oli suuri, joten jonkin verran joutui jonottamaan, mutta museo on niin suuri, että sinne uppoaa isokin väkimäärä.

Se on ainakin varmaa, että tämä Chagallin retrospektiivinen näyttely on yksi parhaista, joita olen koskaan nähnyt. Ja olen sentään nähnyt Picassoa, Matissea, Gauguinia, Antti Ojalaa, Nanna Sutta ja Nelimarkkaakin monessa polvessa.

Brysselissä Chagallin töitä on haalittu eri puolilta maailmaa ja kokoon on saatu yli 200 taideteosta. Näytteillä on varhaisia töitä jopa vuodelta 1908 ja myöhäisimmät ovat 1980-luvulta. Näyttelystä saa kokonaiskuvan Chagallin taiteellisesta urasta. Hän on eittämättä yksi 1900-luvun suurimmista mestareista.

Chagallin uskonnolliset juuret, juutalainen tausta, näkyvät maalauksista erityisen hyvin, samoin venäläinen kausi. Chagall syntyi Valko-Venäjällä, Vitebskissä, asui sitten mm. Pariisissa, Berliinissä ja Yhdysvalloissa. Loppuelämänsä hän vietti Etelä-Ranskassa Nizzan lähellä Saint-Paul de Vencessä, missä kuoli 97-vuotiaana. Siellä on hänen hautansa.

Chagallin maalaukset ovat usein värikkäitä. Niissä on paljon eläimiä: lehmiä, kukkoja, vuohia ja lentäviä sillejä. Ihmisetkin lentävät. Myös itseään ja perheenjäseniään Chagall maalasi.

Taiteilija pystyy mihin vain. Hänen ei tarvitse jossitella ja kysyä, että voivatko lehmät lentää. Ne lentävät. Chagallin maalauksista tulee hyvälle tuulelle.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Elijas Bijur

Ja se Chagalin hauta on jo paikkana näkemisen arvoinen. Siinä jalkojen juuressa hohtaa Välimeri, ei voi olla uljaampaa paikaa tulla haudatuksi.

Jorma, eikä juuri täydellinen asiantuntemattomuus anna parhaa eväät avoida taidettakin. Kiitos hienosta raportoinnista!

JPK Jäntti

Hämärä muistikuvani antaa kertoa minulle, että Cahgallin lentämisissä oli kysymys omakohtaisista kokemuksista.

Ehkäpä joku parempimuistinen täydentää asiaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Chagall on mielenkiintoinen. Nizzassa olen hänen taidettaan nähnyt. Kuvia myös otin silloin. Hyvät kuvat sinulla blogissasi ja arviotkin.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa