Jorma Melleri

Kieli keskellä suuta

  • Kieli keskellä suuta

Tapasin nuoren diplomaatin Jan Storen ensimmäisen kerran yli 30 vuotta sitten Wienissä. Silloin hän lahjoitti minulle Alfred Döblinin klassikkoteoksen Berlin Alexanderplatz. Siitä tein heti pikaisen johtopäätöksen, että tämä mies pääsee vielä pitkälle.

Hiljattain eläkkeelle jäänyt Store on julkaissut ansiokkaat muistelmat, jotka keskittyvät hänen toimintaansa Euroopan ytimessä, Brysselissä. Store työskenteli kahteen kertaan Brysselissä kaikkiaan 12 vuotta, viimeiset vuodet Suomen EU-edustuston päällikkönä.

Store kuului ulkoministeriön virkamiesten ehdottomaan eliittiin. EU-suurlähettilään pesti on UM:n tärkein ja ehkä myös työteliäin virka.

Storen kirjan tärkeintä antia ovat sisäpiirin kuvaus Brysselin kabinettien toiminnasta ja Suomen roolista EU:ssa. Kirja on paitsi henkilökohtaiset muistelmat myös oivallinen opaskirja.

Jos jaksaa kahlata kirjan läpi, se palkitsee lukijansa. Pitkien asiajaksojen oheen Store sirottelee mainioita anekdootteja ja henkilökuvia. Sävy on kohtelias. Työtoverit, niin esimiehet kuin alaiset, ovat olleet erinomaisia.

Ulkomaiset kollegatkin kehutaan, erityisesti he, jotka osaavat asiansa ilman papereita ja joiden huumori miellyttää Storea.

Store on kuivan huumorin ystävä. Hän on kuin harmaaksi moitittu Herman van Rompuy, joka varoitti mediaa tekemästä liian suurta numeroa harmaudestaan.

Kieli keskellä suuta esitettyjen arvioiden kyljestä voi löytää pieniä piikkejäkin, jos haluaa. Hämmentäviä ovat Storen valitsemat episodit kohtaamisistaan presidentti Halosen kanssa.

Store oli presidentin luona Antti Satulin johdolla perustelemassa uusien edustustojen tarvetta, kun EU oli saamassa uusia jäseniä. Storen puheenvuoron jälkeen Halonen tokaisi tylysti: "Ei minua tarvitse vakuuttaa, että muissa jäsenmaissa tarvitaan edustusto."

Unkarin Helsingin -suurlähettilään illallisilla Store joutui puolustamaan golfin peluutaan sen jälkeen kun Halonen oli aloittanut keskustelun toteamalla, että formula ja golf eivät ole urheilua. Kinastelun keskellä Store alkoi jo pelätä uransa puolesta, mutta kansliapäällikkö Jaakko Kalela viestitti pari päivää myöhemmin, että ei syytä huoleen.

Storen kirja on ylistyslaulu eurooppalaiselle yhteistyölle. Se on virkamiehen ylätason näkökulma, joskin Store tiedostaa arkielämästä vieraantumisen vaarat.

Kun Store oli taas kerran puhumassa yleisötilaisuudessa EU-neuvotteluista, hänelle esitettiin kohtelias kysymys: kenen kanssa te oikein neuvottelette? Perusasiat ja alkuasetelma olivat jääneet selvittämättä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mielenkiintoista. Eu-projekeissa mukana olleena komppaan EU:n moninaisen yhteistyön puolesta. Tunnemme näin paremmin toisiamme ja eurooppalaisuus saa voimaa ja yhdentyminen lisääntyy.

Toki EU:sta viestintä oli alkuaikoinakin kuivaa eikä taida olla muuksi muuttunut vieläkään.

Piilossa kytevä huumori on mielenkiintoinen laji. Aina sellaista ei edes vähäväkisempi havaitse.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tuskin Jan Storella on oikeaa käsitystä itse komissiosta tai miljardeja syöneistä EU:n puiteohjelmista. Pitänee hankkia kirja.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa