Jorma Melleri

Euroopan vaikutusvaltaisin nainen

  • Euroopan vaikutusvaltaisin nainen

Aina sitä oppii uusia asioita, kun kirjoja lukee. Eikö olekin hyvä tietää Euroopan vaikutusvaltaisimmasta naisesta, että hän ei pidä kovaäänisistä miehistä.

Korneliuksen kirjan mukaan Saksan liittokansleri Angela Merkel halveksii Putinin ylikorostunutta miehekkyyttä ja hänen metsästys- ja muskeliposeerauksiaan. Merkel ei pidä Berlusconin macho-olemuksesta eikä Sarkozyn itserakkaasta tyylistä.

Angela Merkel, 60, on asiallinen poliitikko. Hän kaihtaa paitsi kovaäänisiä miehiä myös suuria sanoja. Merkel tietää itsekin, että hän ei ole suuri puhuja. Hänen kuiva, faktapitoinen tyylinsä ei laukaise tunnereaktioita, kirjailija arvioi.

Liittokansleri on tehnyt vaikenemisesta suorastaan taidetta. Korneliuksen mielestä vaikenemisessa on Merkelille jopa jotain ylevää. ”Me käytämme vaiteliaisuutta yhteiskunnassamme liian vähän. Yhteiskunnasta on tullut hyvin kovaääninen.”

Elämä Euroopan huipulla on rajoittunutta ja tylsää. Merkel ei kirjoita sähköposteja turvallisuussyistä eikä työskentele tietokoneella. Poikkeuksena on iPad, jolla hän seuraa uutisia ja pörssikursseja sekä katselee uutisdokumentteja.

Tämä auktorisoitu elämäkerta on myötäsukainen kuvaus Merkelin vakuuttavasta noususta Euroopan vaikutusvaltaisimmaksi poliitikoksi. Helpolla ei ole Merkelkään päässyt. Kun itäsaksalainen papintytär tuli Saksan yhdistymisen jälkeen ministeriksi, häntä pilkattiin avoimesti: tukka oli huonosti ja vaatteet vääränlaisia.

Pilkka ulkoisesta olemuksesta on haihtunut. Nyt asiallinen ja vaatimaton tyyli ovat Merkelin valttikortit.

Merkelillä on kuulemma vain yksi esikuva, jonka muotokuvakin roikkuu hänen työhuoneensa seinällä hopeakehyksissä: saksalainen prinsessa Sophie von Anhalt-Zerbst, joka tunnettiin myöhemmin Katariina Suurena.

Katariina seinällä saattaa olla Merkelin huumoria, mutta todettakoon se, että valtakaudellaan Katariina oli häikäilemätön imperialisti, rakasti valtapelejä ja käytti hyväkseen miehiä. Katariina Suuri hallitsi Venäjää 34 vuotta. Kolmannen kanslerikautensa jälkeen Merkel on hallinnut Saksaa vasta 12 vuotta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

"Mutti" Merkelin käsimerkki on timantti, Merkelin timantiksi kutsuttu.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Merkel on merkittävä, mutta löytyykö aikanaan yhtä merkittävä työn jatkaja. Miten hän sallii ja tukee mahdollisesti jatkajaa. Onko sellaista tiedossa?

Kreikka näyttää vastustavan vahvaa Saksaa. Miten Merkel selviää ja selättää vastustajansa?

Katariiina suuri oli saksasta, mutta lapsi vielä, kun hänet vietiin Venäjälle ja naitettiin ruhtinaalle. Missä muualla kuin saksalaisessa alkuperässä olisivat yhtymäkohdat näiden kahden voimakkaan naisen välillä? Katariina suuri pukeutuikin suureellisesti toisin kuin Merkel, joka todellakin vaikuttaa vaatimattomalle.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Irja, aina nousee jatkaja, joko huonompi tai parempi, mutta jatkaja tulee kaikille.

Helmut Kohl oli aikanaan todella suurikenkäinen, mutta niin vain taitaa Merkel olla jo ruhtinaallisesti isompikenkäisempi. Merkel on Kohlin kalossi vähintään.

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

Juuri näin. Eihän Merkeliäkään kanslerikauden alussa kovin merkittävänä pidetty.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa