Jorma Melleri

Salaperäinen Vimpelin lady

  • Salaperäinen Vimpelin lady

Arvo Tuomisen erinomainen dokumentti Karen & Grigori eilisiltana (7.1.2015) tv-ykkösellä oli koskettava tarina kahdesta agentista, amerikkalaisesta Karenista (Erickson) sekä Neuvostoliiton ja KGB:n Grigorista (Golub), jotka ystävystyivät kylmän sodan Helsingissä 1960-luvun alussa.

Dosentti Hannu Rautkallio löysi Karenin Yhdysvalloista. Hän toimitti kirjan Karenin tekemistä suomalaisten poliitikkojen haastatteluista (Tehtävä Helsingissä, Paasilinna) ja Arvo Tuominen sai hyvän aiheen dokumentille.

Tässä kirjoituksessa keskityn Karin Ericksonin sukujuuriin, joita dokumentissa ei tarkemmin käsitelty. Dokumentistakin huomasimme, miten Karen, 78, puhuu edelleen kelvollista suomea. Minua kiinnostavat erityisesti hänen sukujuurensa Vimpeliin ja suureen Strangin ja Spangarin sukuun, johon itsekin kuulun.

Kun Karen kävi Suomessa, Helsingin Sanomat hehkutti tähän tapaan: "Mutta ihme lady tämä Karen, äitinsä suvun puolelta vimpeliläisiä – lennähtää keskellä kylmää sotaa Ameriikoista Helsinkiin ja ui oitis poliittisen kerman suosioon! CIA antoi hänelle jopa agenttikoodin – turhaan."

Vimpelin lady jututti koko Suomen politiikan kärkikaartin Kekkosesta Leskiseen, Kuusisesta Tanneriin, Karjalaisesta Virolaiseen. Amerikkalainen nuori nainen poliitikkojen haastattelijana oli outo lintu eduskunnan käytävillä. Hän herätti huomiota.

Kuka oli tämä salaperäinen Vimpelin lady? Seuraavat sukutiedot perustuvat sukututkija Irma-Liisa Juutin selvityksiin. Karen Erickson kävi jo 1950-luvulla ainakin kaksi kertaa Vimpelissä.

Juuti kertoo: "Ylipekan pihaan ajoi kesällä 1956 pirssi, ja siitä nousi nuori nainen, jolla oli ruusu kädessä. Hän ei osannut suomea kuin jonkun sanan. Hän esitteli itsensä Karen Ericksoniksi, amerikkalaiseksi sukulaistytöksi. Väelle selvisi, että hän toi terveisiä Amerikasta vaariltaan, Joel Haavistolta, joka oli Ylipekan Petterin Kaisa-äidin veli."

Ylipekasta oli pidetty yhteyttä Amerikan sukulaisiin. Sodan aikana Joelin tyttäret Gertrude ja Julia (Karenin äiti) olivat lähettäneet amerikanpaketteja. Karenin tupsahtaminen pihaan oli kuitenkin yllätys. Hän oli saamansa stipendin turvin matkustanut kesäksi Tampereelle ja poikkesi sieltä Vimpeliin kertomaan vaarinsa terveiset sukulaisille.

Karenin isoisä oli siis Joel Antinpoika Haavisto (1879-1960), joka muutti Amerikkaan 1902 veljiensä Jaakon ja Juhon perässä. Näiden vanhemmat olivat Antti Antinpoika Riihimäki ja Loviisa Juhontytär Spangar, jotka saivat nimen Haavisto muutettuaan Lindbackan Haavistoon.

Joel Haavisto avioitui Messukylässä syntyneen Edla Takasen kanssa, ja he saivat Washingtonin valtiossa sijaitsevassa Aberdeenissä kolme lasta Charleyn, Julian ja Gertruden. Julia ja ruotsalaista syntyperää oleva puoliso, Lloyd Erickson ovat Karenin vanhemmat.

Juutin tietojen mukaan Karen kävi Ylipekassa uudestaan vuonna 1959, ja silloin hän puhui suomea ihan sujuvasti. Tällöin hän oli haastatellut mm. vimpeliläisen kansanedustajan Väinö Rankilan ja paikalliset vaikuttajat Väinö Salon ja F.E. Takalan.

Erickson väitteli tohtoriksi Harvardin yliopistossa ja hän on työskennellyt Yhdysvaltojen lisäksi myös Norjassa ja Kanadassa. Hän on saanut lukuisia tunnustuksia tieteellisestä työstään. Hän toimii Tuomisen dokumentin mukaan yhä Southern New Hampshiren yliopiston dekaanina.

Kyllä me tällaisen ladyn sukuun hyväksymme.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa