Jorma Melleri

Kummisetä, Coppola ja Marimekko

  • Kummisetä, Coppola ja Marimekko

Kun tutustuu ulkomaalaiseen, esimerkiksi Coppolaan, on ensin otettava selvää hänen kytköksistään, jotta voi esittää kuuluisan kysymyksen: mitä mieltä olet Suomesta. Elokuvaohjaaja Francis Ford Coppolan, 75, uudesta elämäkerrasta löysin kaksi pientä viittausta Suomeen.

Coppola ei halunnut työskennellä Hollywoodissa. Siksi hän perusti San Franciscoon oman Zoetrope –yhtiönsä vuonna 1969. Toimistossa kuulemma aisti heti, että sen erikoinen tunnelma oli kaukana Hollywoodista: seinillä roikkui suomalaisia Marimekon kankaita. Ei tainnut Armi Ratia tietää.

Suomessa Coppolasta tuskin moni muukaan tiesi mitään vielä 1969. Ensimmäinen Kummisetä, joka nosti elokuvaohjaajan maailmanmaineeseen valmistui 1972.

Kummisetä menestyi niin hyvin, että Coppola sijoitti rahojaan ostamalla 700 hehtaarin viinitilan. Siitä tuleekin toinen Suomi-kytkentä. Coppolan ostaman Niebaumin viinitilan Napa Valleyssa oli perustanut 1800-luvun lopulla suomalainen Gustave Niebaum (Nybom).

Niebaum oli värikäs merikapteeni, joka ansaitsi omaisuutensa kuljettamalla hylkeennahkoja Alaskasta muualle Yhdysvaltoihin. Bisnes menestyi hyvin ja Niebaum osti 38-vuotiaana pilkkahinnalla laajat viinirypäleiden viljelysalueet. Hän oli ranskalaisten viinien ystävä, mutta Coppola-elämäkerran mukaan myös ahne kauppias:

”Kerrotaan, että hän myi hylkeennahkansa intiaaneille, mutta ratsasti sitten reservaattiin kätyreidensä kanssa ja nappasi rahat takaisin, jotta hän saattoi myydä ne seuraaville uhreille.”

Ennen kuin rupesin lukemaan Coppola-elämäkertaa, tiesin miehestä lähinnä sen, että hän oli ohjannut Kummisedän (I-III) ja Ilmestyskirja. Nyt –elokuvan. Nyt tiedän vähän enemmän, vaikka kirja onkin piinallisen yksityiskohtainen kertomus lähinnä Coppolan ohjaamista elokuvista ja niiden tekemisestä. Henkilökuva rakentuu elokuvien kautta, jos on rakentuakseen.

Meille, jotka emme ole suoranaisia filmihulluja, kirja on paikoin rasittavaa luettavaa yksityiskohtiensa runsauden takia. Itse olisin lukenut Coppolan värikkäästä henkilöhistoriasta enemmän.

Coppola on saanut suunnilleen kaikki elokuva-alan arvostetuimmat palkinnot, jopa viisi henkilökohtaista Oscaria. Hänen uransa ei ole ollut kuitenkaan pelkkää ruusuilla tanssimista. Pitkään uraan mahtuu taloudellisia vaikeuksia, perhehuolia ja henkilökohtaisia pettymyksiä.

Coppolan suuriin saavutuksiin voitaneen lukea se, että hän on ollut naimisissa vaimonsa Eleanorin kanssa yli 50 vuotta. Ei kovin tavallista elokuvan tähtipiireissä.

Elokuvaohjaajana Coppola on jääräpäisyyteen asti pitänyt oman linjansa. Yhdellä sanalla häntä on mahdoton määritellä. Hän on kuin Rubicon-viininsä, jonka eräs lehti arvioi mm. näin: ”Tuoksuva. Pölyinen. Rikas. Voimapesä. Erinomainen potentiaali.”

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Coppolan kummisetä sarjan kolme osaa hankittiin juhlaversiona. Siinä on elokuvista myös taustoja. Nautittavaa katsottavaa. Mietinkin sitten mikä on Sofia Coppolan suhde tuohon Francis Coppolaan. Olen katsonut myös Sofia Coppolan elokuvia. Tytär ja yllätykseksi myös Cage on sukua, serkku. Jotenkin sanoisin, että mafiosoperhe, vahva, kiinnostava. Kirjaa en jaksa hankkia, mutta leffoja jaksan katsoa enemmänkin. Sofia Coppola esiintyi ensimmäisessä Kummisedässä vauvana ja viimeisessä jo merkittävässä osassa. Aika pitkällä aikavälillä näitä Kummisetiä tehtiin.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa