Jorma Melleri

Parraton mies

  • Parraton mies

Esko Valtaoja on uhrannut partansa Nenäpäivän alttarille. Nenäpäivä, tiedättehän, on se tapahtuma, joka saa Ylen väen innostumaan, suorastaan riehaantumaan, oikein kunnolla. Tosikkona minulle ei ole oikein auennut, mistä on kyse, mutta varmaan se jotenkin liittyy Ylen ydinosaamiseen, ehkä jopa yhteiskuntavastuuseen.

Esko Valtaoja sopii Nenäpäivän tähdeksi kuin nenä päähän. Hänestä on viime vuosina tullut Mr. Tiede, tieteen varttijulkku, kuten hän itse sanoo. Hän viihtyy hyvin julkisuudessa ja sanavalmiina miehenä hän kommentoi tarvittaessa kaikkea mikä liikkuu.

Tapasin avaruustähtitieteen professorin viime joulukuussa Tampereella eräissä juhlissa, missä paparazzi yllätti ja otti meistä kuvan. Muutaman minuutin keskustelun perusteella voin vakuuttaa, että Esko on oikein hauska ja henkevä mies.

Tänä vuonna ilmestyi Ursan kustantamana Valtaojan kolumnikokoelma (Ensimmäinen koira kuussa), jossa on kirjoituksia kymmenen vuoden ajalta. Valtaoja kirjoittaa pilke silmäkulmassa ja popularisoi tiedettä niin, että tyhmempikin pysyy kärryillä. ”Kannattaa muistaa, että me kaikki elävät olennot  olemme tähtien ydinjätettä, paitsi tietysti naiset, jotka ovat tähtipölyä.”

Kirjoitusten otsikot kertovat, mistä on kysymys. Juttuja on laidasta laitaan. Muutama esimerkki: Rahaa ja onnellisuutta, Fukushima ja Aleksanteri Suuren ilmavaivat, Maailmanhistorian sirkusprinsessat, Pahis-Nalle ja Uppo-Nalle, Polkupyöräilyn ihanuudesta, Ihan homoo ja Kalsarifilosofiaa jokamiehelle.

Valtaoja puolustaa homojen oikeuksia ja ydinvoimaa, vinoilee persuille ja Räsäsen Päiville sekä kumoaa huonosti perusteltuja väitteitä.

Pidin erityisesti Valtaojan puolustuspuheesta meille mokaajille. Hän antaa Homo Sapiensille (viisas ihminen) jopa uuden määritelmän: epäonnistuva eläin. Hän kirjoittaa, että vain ihmisellä on varaa epäonnistua jatkuvasti. Epäonnistunut eläin on saman tien kuollut eläin.

Menestystä palvotaan niin, että unohdamme elämän koostuvan lähes yksinomaan suurista ja pienistä epäonnistumisista. Kukaan ei ole seppä syntyessään. Mokaaminen onkin aivan liian vähän arvostettu inhimillisyytemme peruspiirre. ”Riemuitaan toki onnistumisista, mutta annetaan myös epäonnistumisille arvonsa. Niihin sentään perustuu kaikki.”

Ei muuta kuin kohti uusia epäonnistumisia!

Viihdyin oikein hyvin Valtaojan tekstien parissa. Jos hän ei ota muita vakavasti, ei hän ota itseäänkään. Hän pilkkaa jopa omaa ulkoista olemustaan: ”Naaman suhteen ei ole muuta tehtävissä kuin koettaa peittää mahdollisimman suuri osa karvoituksen alle ja hymyillä sen näköisenä, että sisäistä kauneutta täältä takaa löytyy, uskokaa pois.”

Mutta miten on nyt, kun parta on poissa. Lähtikö Valtaojalta myös valta. Vanhan testamentin Simsonin voima perustui hänen hiuksiinsa. Petollinen vaimo Delila leikkautti Simsonin hiukset ja se oli Simsonin loppu.

Houkutteliko Yleisradio Valtaojan ansaan? Parta lähti ja arvokkuus meni. Ottaako joku vielä vakavasti parrattoman Valtaojan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Valtaoja on oja johon pienemmät laskuojat laskevat, valtaojatkin laskevat jonnekin. Jos eivät valtaojat tai muut ojat laskisi mereen, niin meretkin kuivuisivat.

On hyvä, että Valtaoja tuottaa tajunnanvirtaansa, muuten mekin kuivusimme.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nykyisellä TV-formaattiaikakaudella suhtauduin vaistomaisesti skeptisesti moiseen jännitykseen siitä menettääkö Valtaoja partansa vai ei, kun tovin katsoin Nenäpäivää.

Olisi ollut mahdoton ajatus, että ohjelman lopuksi olisi todettu, että "rahaa ei saatu tarpeeksi kokoon ja Valtaoja saa pitää partansa". Sama koski viime vuonna Rakel Liekin tukkaa.

Summa on kalibroitu siten, että se todennäköisimmin laskelmien perusteella saavutetaan ja jos jotain jäisi puuttumaan, niin summa kuitenkin ilmoitettaisiin saavutetuksi. Rahan keruuhan jatkuuu vielä pitkään joka tapauksessa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kolmen miljoonan tavoite oli tällä kertaa jopa turhan varovainen, koska suorassa lähetyksessä mentiin melko lähelle neljää milliä. Toisaalta lupaus "jos kokoon saadaan 3,7 miljoonaa euroa, niin Eskon parta lähtee" ei olisi tuntunut iskevältä.

Naamakarvat ovat nykyään mediaseksikäs elementti, koska movember-teema on ainakin jossain määrin lyönyt läpi. Huvittavaa, että samaisessa marraskuussa Valtaoja ajeltiin täysin parrattomaksi - minä olisin halunnut viiksien säilyvän. Jään jännittämään Esko Valtaojan seuraavaa tv-esiintymistä: pysytteleekö hän tästedes sileäleukaisena?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Luulisin,että pysyttelee edelleen parrakkaana.

Reino Jalas

Nenäpäivä keräyksessä tosiaan luvattiin että Valtaojalta lähtee parta pois, jos 3 miljoonan euron keräysraja ylittyi.

Kyllä se tavoite ylittyikin. Mutta Valtaojan parta ei silti lähtenyt.

Telkkarissa Rakel Liekki tms. nätti nainen pelkästään siisti Valtaojan partaa trimmerikoneella. Partaa jäi 1 - 1.5 cm verran kaikkialle, koko kasvojen alueelle.

Tuosta jäi aivan fuskauksen maku. Jos kerta luvataan että parta lähtee, niin silloin se tarkoittaa ettei sitä pelkästään lyhennetä. Vaan koko naama sheivataan paljaaksi.

Tätä luvattua asaa ei tapahtunut TV-ohjelmassa. Eikä näköjään tapahtunut myöhemminkään, sillä Valtaojalla oli parin sentin parta naamassaan muutama päivä sitten jossakin lehtikuvassa. Vähän samanlainen huijaus kuin joku lupaisi vedonlyöntinä ajaa päänsä kaljuksi. Mutta ajaisikin vain 1.5 cm siilitukaksi, ja väittää ajelleensa itsensä kaljuksi.

Hyvin pienellä osalla olin tuota 3 millin pottia kartuttamassa. En mikään suuravustaja lainkaan. Mutta edelleen olen sitä mieltä että en niillä roposillani saanut sitä mitä luvattiin.

Eli se parta oikeesti pois. Koska kerta niin on tiedemihenä luvannut. Alkuräjähdys päälle vaan ja kunnolla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuon linkin takaa ...:

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194939310005/arti...

... löytyy video Esko Valtaojasta parrattomana seuraavana päivänä Nenäpäivästä.

Eipä sitä paljon jäänyt jäljelle eikä tuota miestä kyllä parrakkaaksi kuvailtaisi vaikkapa etsintäkuulutuksen tuntomerkeissä. Tuollainen sänki kasvaa joka tapauksessa mutamassa päivässä, joten aika samantekevää hänen entisen partansa pituuden kannalta katsottuna on se ajettiinko parta ihan Gilletillä ja vaahdolla vaiko ei.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset