Jorma Melleri

Kuka on Olli Rehn?

  • Kuka on Olli Rehn?

Kun kuulin aikoinaan, että Timo Harakka tekee sosiologian väitöskirjaa Tampereen yliopistoon, yllätyin vain hieman, vaikka olinkin oppinut tuntemaan hänet lähinnä Jumalan teatterin miehenä ja toimittajana. Tämähän se vielä puuttui. Harakka on uskomattoman monipuolinen mies.

Hänen äidinkielensä on viittomakieli. Hänellä on vaimo ja kolme lasta. Hän on toiminut toimittajana ja kolumnistina mitä moninaisimmissa julkaisuissa. Hän on kirjoittanut useita kirjoja, elokuva- ja näytelmäkäsikirjoituksia. Hän on soittanut huilua ja saksofonia sellaisessakin yhtyeessä kuin Klaus Fleming ja Nuijat. Hän on piirtänyt sarjakuvia ja ollut perustamassa Äänekosken Sarjakuvaseuraa. Hän on ollut vihreiden kansanedustajaehdokkaana ja demarien euroehdokkaana…

Mitä seuraavaksi?

Timo Harakka pyrki viime keväänä Euroopan parlamenttiin sosiaalidemokraattien listoilta. Juuri ennen eurovaaleja tuli markkinoille hänen kirjansa Suuri kiristys – Tie ulos eurokriisistä. Luin kirjan vasta nyt.

Harakka kirjoittaa hyvin ja vetävästi. Teatteritaiteen maisterilla on dramaturgia hallussa. Kirjassa on paljon herkullisia yksityiskohtia, joilla Harakka viihdyttää lukijaa. Tällaista talouskirjaa on maallikonkin nautinto lukea.

Suomalainen media on Harakan mielestä vältellyt avointa, analyyttistä ja kriittistä keskustelua eurokriisistä. Taloustoimittajat toistavat kuorossa ns. asiantuntijoiden puheita. Kiristyslinjan vaihtoehtoja ei ole haluttu etsiä eikä esitellä, kuuluu Harakan teesi. Puolueetonta taloustiedettä ei ole.

Suuri kertomus, jossa pankkikriisi muutettiin yhdessä yössä velkakriisiksi on mennyt hyvin kaupaksi. Olli Rehn kirjoitti lehtijutussa tammikuussa 2011, että finanssikriisi iski Eurooppaan kovaa, koska valtiontaloudet eivät olleet kunnossa.

Ja Harakka iskee heti takaisin: ”Hetkinen: valtiontaloudethan joutuivat vaikeuksiin finanssikriisin takia. Yhtä hyvin Rehn olisi voinut väittää, että aurinko nousee, koska kukko kiekuu.”

Pitkin matkaa Euroopan komissio saa Harakalta huutia. Komissio on ollut kiristyksen ideologinen toimeenpanija ja talouskomissaari Olli Rehn ”oli varsinaiselta päätehtävältään propagandakomissaari”.

Rehniä Harakka rusikoi ankarasti, vaikka kirjoittaakin, että kirjaa ei ole suunnattu ketään vastaan. Rehniä kirjailija lohduttaa sillä, että kukaan toinen suomalainen poliitikko ei saa nauttia yhtä myötäsukaisesta julkisuudesta kuin Miehemme Brysselissä.

”Vaikka linja, jota Rehn ajaa ja puolustaa, on aiheuttanut euroalueen haavoittuvimmissa maissa yhteiskunnallisen, sosiaalisen ja jopa taloudellisen katastrofin, EU-komission kiristyspolitiikkaa arvostelevat jutut ovat Suomen valtavirran mediassa peräti harvinaisia.”

No nythän tilanne on muuttunut ja Olli istuu Euroopan parlamentissa. Harakka taas odottaa ensimmäisenä varamiehenä, josko paikka vapautuisi Brysselin parlamentissa.

Olli Rehnin nimi tuli tutuksi Euroopan kriisimaissa, vaikka joku saattoi teeskennellä, ettei tunne tätä mikkeliläistä jalkapalloilijaa ja Churchillin ihailijaa.

”Kuka on Olli Rehn? Tunteeko joku tämän miehen?” Näin raivosi belgialainen ministeri tammikuussa 2012 saatuaan Brysseliin kirjeen Brysselistä. Komissio vaati kirjeessä yli miljardin euron budjettileikkauksia juuri synnytetyltä hallitukselta. Aikaa oli viisi päivää.

Niin, kuka on Olli Rehn? Entä kuka on Timo Harakka? Kun lukee kirjan, tietää molemmista miehistä hieman enemmän.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mukavasti soljuu myös kritiikki Melleriltä.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa