Jorma Melleri

Kylmää naurua kyynelten läpi

  • Kylmää naurua kyynelten läpi

Jari Järvelä on kirjoittanut mustan huumorin sävyttämän tragikomedian, jossa ollaan liikkeellä Ladalla päämääränä Espanjan Pamplona. Päähenkilön parisuhde on epäonnistunut, avioliitto on ohi, talo on yritetty sytyttää palamaan ja mies pakenee. Hänessä on luuserin leima.

Teemu ei voi käsittää vaimonsa sielunelämää. Avioliitossa vaimo kielsi vaaralliset seikkailut, jopa moottoripyörän oston. Heli  halusi turvallisen miehen, joka elää hänen kanssaan turvallisessa kodissa turvallista elämää eikä mitään machopelleilyä. ”Ihanaa kun mies on teddykarhu.”

Ja mitä sitten tapahtui. Heli meni ja petti Teemua kiihdytysautoilijan kanssa ja jätti miehensä kuin nallin kalliolle. Yhteisestä elämästä puuttuikin kuulemma kiihko, rakastumisen vimma, tunteen palo.

Kovia kokenut, kodinturvalaitteita, kuten jauhesammuttimia, työkseen myynyt Teemu aikoo tehdä itsemurhan Lasse Virenin kultashortseissa kuuluisan härkäjuoksun yhteydessä Pamplonassa. ”Jos mä en ole osannut elää tyylillä, niin ainakin kuolen tyylillä.”

Kuulostaa makaaberilta, ja sitähän se onkin, mutta homma toimii. En ole parisuhdekirjojen erityisasiantuntija, mutta luulen, että Järvelän kirja on lajissaan parhaasta päästä. JJ kuljettaa tarinaa notkeasti ja suomen kieli soljuu kauniisti.

Teemun matkakumppanina on Tanskasta kyytiin otettu ristiriitainen Agnes. Hänellä on tärkeä rooli kirjassa. Parivaljakko hitsautuu hyvin yhteen monien vaikeuksien jälkeen.

Pamplonan härkäjuoksussa tapahtuu lopulta kummia. Teemu ei kuolekaan härkien sarviin vaan hänestä tulee hengenpelastaja, sankari, jota lehdet ylistävät dramaattisten kuvien kera.

JJ on rakentanut toimivan matkakirjan ja parisuhdeoppaan miehen näkökulmasta. Se on kylmää naurua kyynelten läpi. Särkyvää ei varmaankaan nouse Suomen kirjallisuushistorian kahdeksan kärjesssä –listalle, mutta minun tämän vuoden listallani se sijoittuu korkealle.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Lennokas kritiikki, mutta kaikki lopussa onneksi hyvin.

Profiilikuvastasi olen hiukan hämmästynyt, minulla ei kelvannut taulu kuvaksi, mutta jos Niklaksen kaverille se sallitaan.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Taitaa hahmottua isänpäivän lahjatoive.

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

Ari, enpä tiennytkään kuvapolitiikasta. Aloittelijalle sattuu kömmähdyksiä. Täytyy vaihtaa kuva, jos käsky käy.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minulle käy tuo taulukin. Kysyn vain, onko se omaa tuotantoa?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Terve. Lähtökohtana on tunnistettava valokuva. Kyllä profiilikuva voi jossain tapauksessa piirroskin olla, mutta henkilön tulee olla kuvasta tunnistettavissa.

Erinomaista, kun olet tullut mukaan tähän blogiyhteisöön!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Esimerkiksi Urho Kekkonen tunnistettiin vain pelkän leipälapion ja silmälasien avulla.

Koiviston Manu pelkän otsakihkuran avulla.

Miten valokuva auttaa silloin jos toimitus ei ole nähnyt bloggaajaa koskaan, täällähän esiintyi joku ulkomalainen näyttelijäkin muutaman kuukauden, vaikka kuva oli vain "lainattu" netistä.

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

Ei ole omaa tuotantoa. Ystäväni Antti Ojala teki sen huvin vuoksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

OK, tykkään Ojalan taulusta Suihkussa.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa