Jorma Melleri

Paljastuksia Niklas Herlinistä

  • Paljastuksia Niklas Herlinistä

Tapasin taannoin Nizzassa Niklas Herlinin. Hän kutsui minut jopa kylään asunnolleen. Hänen asuntonsa olohuoneesta avautui huikea näkymä Välimerelle. Kun olimme aikamme ihastelleet merimaisemaa, juttu siirtyi luontevasti Lappajärveen ja Kärnänsaareen.

Olen kotoisin Lappajärveltä. Herlinin sisarukset taas viettivät lapsuudessaan useita kesiä Kärnässä. Siellä oli heidän isovanhempiensa Kustaa ja Liisa Vilkunan kesäpaikka. Sen tähden puhuimme Lappajärvestä. Kävi ilmi, että Herlinin sisaruksilla on onnellisia muistoja Kärnänsaaresta.

Niklas muisteli Nizzassa, miten hän haki maitoa Ahvenniemestä ja pyöräili usein Nissiin, joka on Lappajärven kirkonkylän toinen nimi. Joskus hän kuunteli sivusta, miten suvun miehet tekivät tikusta kauppa-asiaa, jotta pääsivät piipahtamaan samalla reissulla Kantakrouvissa.

Vilkunan perikunta myi sittemmin kesäpaikkansa, mutta Niklas tunnusti, että hän teki kerran nostalgiamatkan moottoripyörällä Kärnään. Kaikki näytti hänen mielestään paljon pienemmältä kuin ennen.

Niklaksen sisaren Hannan kanssa juttelin pari vuotta sitten hänen Kärnän -muistoistaan. Sellaista Lappajärven ylistystä en ollut aiemmin kuullutkaan. Hannan mielikuvissa Kärnän kesät olivat kuin elämää pikku paratiisissa.

Kustaa Vilkuna oli kiinnostunut Lappajärven tilasta ja osallistui myös järven pelastustalkoisiin. Kun kunta järjesti kansanpadon jälkeen elokuussa 1979 neuvottelutilaisuuden, Vilkuna oli mukana.

Väinö Kaarlelan laatiman pöytäkirjan mukaan ”Kustaa Vilkuna käsityksenään lausui, että paikallisella väestöllä on oikeus taistella järvensä tilan parantamisen puolesta, sillä järvi on paikalliselle väestölle kautta aikain antanut sellaiset nautintaoikeudet, joiden poistaminen tai kaventaminen ei saisi tulla kysymykseen”.

Niklas Herlinin Lappajärvi on tämä Uusi Suomi. Hän jatkaa isoisänsä jalanjäljissä ja yrittää pitää yllä suomalaista kulttuuria. Kirjojen ja nettilehden kustantaminen ovat osa tätä projektia.

Koska Niklas Herlin rakastaa maalaisia ja erityisesti lappajärveläisiä, hän on pyytänyt useita kertoja minua kirjoittamaan blogeja tänne Uuden Suomen vapaavuoro –palstalle. Olen kirjoitellut Facebookiin lyhyitä arvioita, raapaisuja, lukemistani kirjoista. Niklas haluaisi sellaisia tännekin. Olen pannut hanttiin, vaikka pyynnöt imartelevat.

Nyt olen kirjoittanut ensimmäisen blogin Uuteen Suomeen. Blogi voi olla myös viimeinen, en tiedä. Se ei ollut kustantajan toivoma kirja-arvio vaan jotain aivan muuta. Saatan minä silti joskus tänne kirja-arvionkin heittää, jos siltä tuntuu.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Terve vaan, älä nyt mies yhteen jätä, minun mieliksi ainakin pari juttua vielä;)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Tällainen kirjoitus hyväilee mieltä kuin kesäinen aalto Lappajärven rantakivellä istuvan jalkaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Lappajärven rannoilla olen minäkin vieraillut ja rinteestä alas järvelle päin katsellut. Siitä on aikaa. Horsmat silloin kukkivat komeati.

Mielenkiintoinen järvi, avaruuden jättiläisen luomus.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Tästä tulee mieleen - ei Niklas eikä muukaan Herlin - mutta Lappajärven nimismies. Eikun oikeastaan nimismiehen tytär. Tai kaksi. Ja oikeastaan ei Lappajärvellä vaan enemmän kotikylälläni osuuskaupan johtajan tyttären luona vierailemassa. Ja taisi olla sitten retkellä Leville. Silloin kun siinä oli vain se Sirkka.
Itselläni oli tuolloin monia menoja, mutta nämä tyttäret muistan paitsi viehättävinä neitoina myös hyvinä luistelijoina jääpallon peluun tiimellyksessä. Kun se oli yleensä poikasakkia.

Jonas Hellgren

Tuosta Kärnästä tulee mieleen, ettei vaan aikanaan täällä kirjoitellut Kärnä kesänäppiksineen olisikin ollut Niklas itse salanimellä. On tuo Kärnä sen verran harvinainen sana ja nimi.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Väestörekisterikeskuksen mukaan heitä on sentään lähes kolmetuhatta...

Jonas Hellgren

Yllättävää. No minä en paljon noita pohojaalaasia tunne. :)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #7

Se tänne kirjoitellut Kärnä oli/on Lieksasta.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Ei taatusti ollut, anteeksi off-topic.

Käyttäjän ahven kuva
Paavo Ahvenniemi

Itsekin lapsuuteni yhtenä niistä onnellisista villeistä siellä Kärnän pikku paratiisissa viettäneenä näkökulmasi asioihin tuntuvat minulle mukavan kotoisilta. Uusi Suomi on sen perustamisesta asti ollut aina yhden klikkauksen päässä, varmaan pääasiassa juuri tämän Lappajärvi-kytkennän vuoksi. Voiko Herliinien rahoille jalompaa käyttöä ajatellakaan kuin ett Niklas " jatkaa isoisänsä jalanjäljissä ja yrittää pitää yllä suomalaista kulttuuria".

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset